Een enorme wolk van woestijnzand trekt over Spanje dit weekend

Een enorme wolk van woestijnzand trekt over Spanje dit weekend
Beeld: eltiempo / web

Een enorme wolk van woestijnzand trekt over Spanje dit weekend

Dit weekend worden diverse regio’s in Spanje geteisterd door een intense Calima, wat een intrede van Saharastof in de atmosfeer betekent. Terwijl de hoge temperaturen blijven aanhouden en in sommige gebieden de 30 graden kunnen bereiken, zal de Calima de hoofdrol spelen in het weer van komend weekend. Een groot deel van Spanje kan zich waarschijnlijk weer voorbereiden op de bloedregen of modderregen dit weekend.

Deze wolk met fijn woestijnzand zal vanaf vrijdag Spanje overspoelen en zal zich minstens tot maandag niet volledig terugtrekken. De instroming van Calima zal deze keer zeer aanzienlijk zijn en zou zelfs veel andere Europese landen, inclusief in Scandinavië, kunnen bereiken.

De storm Olivia zal een grote rol spelen bij de aanvoer van Calima naar Spanje. Terwijl deze zich in noordoostelijke richting verplaatst, richting het Verenigd Koninkrijk, zal ze voor zuidenwind over het Spaanse vasteland zorgen. Op die manier zal het opgeheven stof rechtstreeks vanuit de Sahara worden aangevoerd.

Op vrijdag zal de Calima beginnen binnen te dringen via het zuiden van het vasteland, en kan deze zelfs al de oostelijke Canarische Eilanden bereiken. Op deze dag zal de concentratie deeltjes nog laag zijn en voornamelijk merkbaar in Andalusië.

Tussen zaterdag en zondag zal de Calima vanuit het zuiden blijven binnenstromen en oranje-grijze luchten veroorzaken over bijna het gehele Spaanse vasteland en de Balearen. De zuidelijke luchtstroom zal zo krachtig zijn dat we zelfs opgeheven stofdeeltjes zullen hebben in andere Europese landen.

Op zondag kan de concentratie deeltjes veel hoger zijn in Spanje, vooral in het zuiden en het centrum van het vasteland. De Calima zal het meest merkbaar zijn in Andalusië, Castilla-La Mancha, Extremadura en Madrid. Er zal Calima zijn in heel Andalusië, maar in de provincies Huelva, Cádiz en Málaga zal deze waarschijnlijk het sterkst zijn. Zelfs in Sevilla en Córdoba zal de Calima aanzienlijk zijn. Hierdoor kan de luchtkwaliteit tijdens het weekend sterk worden aangetast, met mogelijke gezondheidseffecten voor mensen met luchtwegproblemen.

Het is waarschijnlijk dat de Calima zich vanaf maandag in oostelijke richting zal terugtrekken met de intrede van een actiever Atlantisch front. Hoewel de Calima zich zal terugtrekken, zal deze in de eerste helft van de dag nog aanzienlijk zijn in de provincies Málaga, Granada, Almería en Murcia. In de namiddag zal de Calima zich versterken op de Balearen, in Valencia en zelfs in Catalonië.

Regen op zaterdag

Dit weekend worden enige regenbuien verwacht, aangezien er op zaterdag een front Galicië zal binnentrekken. Dit front zal zich langzaam verplaatsen en op zondag zouden grote delen van de westelijke helft van het Spaanse vasteland kunnen ontwaken met regen.

Vanwege de aanwezigheid van Calima in bijna heel het land dit weekend, bestaat de mogelijkheid dat deze neerslag modderregen kan veroorzaken, ook wel bekend als “bloedregens” vanwege de roodachtige kleur van de regendruppels. Dit fenomeen zou kunnen voorkomen in Andalusië, Extremadura, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Cantabrië, Asturië, Galicië, Madrid, La Rioja en zelfs in Navarra en Aragón.

temperaturen
Ook Spanje krijgt na de regen deze week te maken met hoge temperaturen tot 30 graden
Deze week zal Spanje een opmerkelijke hitteperiode ervaren, met maximumtemperaturen die op sommige plaatsen tot bijna 30 graden kunnen oplopen, maar overal boven de normale temperaturen zullen liggen, een welkome afwisseling van de regenachtige Semana Santa en Pasen.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud