Zit Marokko achter de Pegasus spionage affaire van de Spaanse premier en minister van Defensie?

Zit Marokko achter de Pegasus spionage affaire van de Spaanse premier en minister van Defensie?
Beeld: Canva

Zit Marokko achter de Pegasus spionage affaire van de Spaanse premier en minister van Defensie?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de journalisten van de Britse krant The Guardian ligt dan moet uit de gegevens die door het platform ‘Forbidden Stories’ zijn gelekt blijken dat Marokko door middel van het Israëlische spionageprogramma Pegasus zeker 200 telefoons heeft afgeluisterd in Spanje. De vraag is nu natuurlijk of die informatie correct is en of onder de bespiedde telefoons ook die van de Spaanse premier Pedro Sánchez en de minister van Defensie Margarita Robles bevonden.

Afgelopen maandag maakte de Spaanse regering tijdens een persconferentie bekend dat de Spaanse premier Pedro Sánchez en de minister van Defensie Margarita Robles werden afgeluisterd via het Pegasus spionageprogramma. Daarbij werd meerdere GB’s aan informatie gestolen maar het is niet bekend wat er in die informatie staat en wie er achter deze spionage zat.

Meteen na aankondiging van deze spionage die nu onderzocht wordt door de rechtbanken, werd er volop gespeculeerd want de woordvoerder van de regering zij dat er sprake was van spionage van buitenaf (infección externa) waarbij niet duidelijk werd gemaakt of het om een ander land ging of andere groeperingen. Daarbij werd ook gedacht aan een grote internationale onderneming en natuurlijk werd Rusland erbij betrokken door de pers.

Maar volgens de Britse krant The Guardian blijkt uit een onderzoek dat door het platform ‘Forbidden Stories’ is gelekt dat wellicht Marokko achter de spionage zit. Het zou blijken dat er door Spanje’s Afrikaanse buurland minstens 200 telefoons in Spanje werden afgeluisterd en de kans dat die van de premier en minister erbij zaten is groot, aldus de krant. Maar voorlopig gaat het om speculaties want echte bewijzen zijn nog niet geleverd.

Feit is wel dat rond het moment van spionage en diefstal van informatie van de mobiele telefoons in 2021, er veel spanningen waren tussen Spanje en Marokko. Op 17 en 18 mei 2021 kwamen er via Marokko bij de landsgrenzen in Ceuta rond de 10.000 Afrikaanse migranten Spanje binnen terwijl de Marokkaanse politie en leger niets deden om dat te stoppen. Dat werd gezien als een represaille van Marokko. Pedro Sánchez heeft rond die tijd een officieel bezoek gebracht aan Melilla, een andere Spaanse exclave die grenst aan Marokko.

Die massale migratie gebeurde na de ziekenhuisopname van de 71-jarige Polisario-leider Brahim Ghali in Spanje. Ghali is de leider van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario in de Westelijke Sahara. Marokko rekent de Westelijke Sahara tot zijn grondgebied en beschouwt Ghali als een terrorist. Brahim Ghali werd anderhalve maand verzorgd in een ziekenhuis in Logroño na een coronabesmetting.

Ga naar de inhoud