Andalusië installeert speciaal apparaat om aanrijdingen met lynxen te voorkomen

Andalusië installeert speciaal apparaat om aanrijdingen met lynxen te voorkomen
Beeld: Junta de Andalucía / web

Andalusië installeert speciaal apparaat om aanrijdingen met lynxen te voorkomen

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In het afgelopen jaar is de populatie Iberische lynxen in het wild in Andalusië flink gegroeid. Omdat dit een beschermde diersoort is, moet er extra opgelet worden op de wegen in de autonome regio. Andalusië heeft daarom een speciaal apparaat geïnstalleerd om te waarschuwen voor de aanwezigheid van lynxen op de wegen. 

Afgelopen maart overleed ‘Kadir’, een mannelijke lynx van tien jaar oud. Dit gebeurde in Hinojos. Ook in april was het weer raak, toen overleden twee lynxen in de provincie Huelva. Daarom heeft het regionale ministerie van Duurzaamheid en Klimaat dit nieuwe apparaat laten installeren in Spanje. Het is al in gebruik genomen. 

Volgens de Junta de Andalucía is het apparaat geïnstalleerd in gebieden waar de grootste aantallen Iberische lynxen te vinden zijn. Het doel is om te voorkomen dat de beesten worden aangereden. 

De werking van het systeem is niet ingewikkeld. De automobilisten moeten hun snelheid verminderen op risico trajecten voor het geval een dier op de weg komt. Dit hoeft echter alleen als het systeem aangeeft dat dit nodig is. Dit betekent dat het geactiveerd wordt wanneer een lynx in de buurt van de weg komt en de auto op die weg een te hoge snelheid heeft om snel te kunnen stoppen. Dit kan allemaal gemeten worden door een systeem van infraroodsensoren en een thermische camera. 

Wanneer het systeem een risico detecteert, activeert het een alert op een bord dat door de automobilisten gezien kan worden en hen waarschuwt de snelheid te verminderen. Tegelijkertijd is er een snelheidsradar die kan meten of de auto daadwerkelijk vaart mindert. Als dit zo is, zal de verlichting op het speciale bord weer uitgaan. 

Als de auto in kwestie geen snelheid mindert, zal er een waarschuwing naar de verkeerscontrole gestuurd worden en wordt er een geluid uitgezonden dat de dieren doet vluchten en zo voorkomt dat ze zich op de weg zullen begeven.

Ga naar de inhoud