Aantal werklozen Spanje in juli gedaald met bijna 90.000 personen

Aantal werklozen Spanje in juli gedaald met bijna 90.000 personen
Beeld: 123rf

Aantal werklozen Spanje in juli gedaald met bijna 90.000 personen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In deze vreemde en moeilijke post-corona tijd is gebleken dat de ‘heropening’ van Spanje na het einde van het de-escalatieproces en de noodtoestand op 21 juni ervoor gezorgd heeft dat er weer banen zijn gecreëerd. Met name in het toerisme, de horeca, dienstensector en landbouw kwamen er banen bij waardoor de werkloosheid in juli met 89.849 personen daalde.

Het is de eerste keer in vier maanden tijd dat het aantal werklozen niet is gestegen maar gedaald. Dankzij deze daling heeft Spanje volgens de maandelijkse cijfers van het Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) nu 3.773.034 werklozen wat een daling is van 2,33% ten opzichte van de maand juni. Het is de grootste daling van de werkloosheid in Spanje in een julimaand sinds 1997.

In feite vonden 161.217 personen een baan in juli maar is het aantal werklozen dus met 89.849 personen afgenomen. Daartegenover staat dat er op dit moment 18.785.554 personen in Spanje zijn die een baan hebben.

Het werkloosheidspercentage is volgens de SEPE gedaald naar 14.02% terwijl Het Spaanse Bureau voor de statistiek (INE) via het EPA-enquête onderzoek liet zien dat dit percentage 15,33% was in juni en Spanje volgens Eurostat in juni een werkloosheidspercentage had van 15,6%, het hoogste van de eurozone en Europese Unie. 

Van het totaal aantal werklozen staan er 2.177.586 (-38.332) vrouwen geregistreerd en 1.595.448 (-51.517) mannen. Het aantal werklozen bij jongeren onder de 25 jaar is in juli ook gedaald met 21.794 naar 321.364 werklozen.

De werkloosheid is in 14 van de 17 autonome regio’s gedaald waarbij deze allen steeg in de Madrid regio, Murcia, Ceuta en La Rioja. De grootste dalingen in het aantal werklozen werden geregistreerd in de toeristische regio’s Andalusië, Valencia regio, Catalonië en de Canarische Eilanden.

Bekijk HIER de gegevens (PDF).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.