Dinosaurussen-protest tegen festiviteiten met stieren in Girona

Dinosaurussen-protest tegen festiviteiten met stieren in Girona
Beeld: @AnimaNaturalis / twitter

Dinosaurussen-protest tegen festiviteiten met stieren in Girona

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – In het Catalaanse dorp Vidreres in de provincie Girona hebben manifestanten van het platform Prou Correbous gedemonstreerd tegen de festiviteiten met stieren, de traditionele correbous. Bij deze festiviteiten worden stieren op straat losgelaten in een gesloten circuit waar mensen proberen de stier uit te dagen en aan te raken. De stieren raken daarbij vaak gewond en natuurlijk zeer gestresst en daarnaast overlijden jaarlijks tientallen deelnemers nadat ze door stieren op de horens zijn genomen.

Om hun afkeer van deze festiviteiten met stieren te tonen hebben onder het motto ‘De correbous zijn prehistorisch’ circa 50 manifestanten door de straten van het dorp gelopen waarbij sommigen verkleed waren als dinosauriërs. Iets soortgelijks gebeurde eerder ook tijdens het wereldberoemde stierenrennen tijdens de San Fermín festiviteiten in Pamplona.

Volgens het platform Prou Correbous is er een groeiende desinteresse voor dit bloedspektakel in de samenleving voelbaar en walgen steeds meer mensen van deze wrede en bloedige tradities die niet meer van deze tijd zijn. Waarom dus nog doorgaan met de correbous in Catalonië? 

Diverse gemeenten in de provincie Girona zoals Olot, Roses of Torroella de Montgrí hebben jaren geleden de stap al gezet om correbous van hun feestagenda te verwijderen en er is niets gebeurd en niemand mist ze, zegt het platform.

De correbous in Vidreres werd door het platform gekozen als plaats om te demonstreren omdat twee jaar geleden in 2019 een stier 20 personen verwondde waarna het dier door de politie werd doodgeschoten.

Ga naar de inhoud