skip to Main Content
Politie waarschuwt voor valse maar legale 5 en 10 eurobiljetten in Spanje
Pixabay

Politie waarschuwt voor valse maar legale 5 en 10 eurobiljetten in Spanje

MADRID – Eerder dit jaar waarschuwde de Catalaanse politie al via Twitter dat er veel valse maar tegelijk ook legale eurobiljetten in omloop zijn in Spanje. Het gaat om valse biljetten want ze zijn niet (maar net) echt en om legaal want ze mogen verkocht en gebruikt worden maar alleen bij o.a. filmopnames. Nu waarschuwt ook de Nationale Politie voor met name een toename van valse en legale 5 en 10 eurobiljetten.

Vals en legaal, dat is moeilijk uit te leggen maar als je goed naar de valse eurobiljetten kijkt dan vallen de verschillen op. Dat is iets dat de Policia Nacional in onderstaande video uitlegt. De nationale politie spreekt met name over de biljetten van 5 en 10 euro aangezien deze sneller van eigenaar veranderen en omdat de waarde lager is wordt er minder op gecontroleerd of het om vals geld gaat of niet.

In het geval van deze valse biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro gaat het om legaal geld want dit wordt gebruikt bij filmopnames en bij diverse kansspelen zoals atrezzo. Het is dus weliswaar vals geld zonder enige waarde maar tegelijkertijd ook legaal geld dat in principe gebruikt en verkocht mag worden.

Herkennen

Om te achterhalen of deze eurobiljetten vals zijn kun je kijken naar de handtekening van Mario Draghi, de president van de Europese Bank. Op de valse biljetten staat daarvoor in de plaats de tekst ‘Movie Money’ wat dus aangeeft dat het om filmgeld gaat.

Ook kun je zoeken naar het Griekse woord voor Euro EYPO. Als dat er niet op staat en vervangen (of erbij staat) is door PROP wat gelijk staat voor atrezzo is het nepgeld.

Daarnaast bevindt zich op een van de kanten van het biljet aan de zijkant een tekst die uitlegt dat het om nepgeld of filmgeld gaat en het biljet in kwestie geen enkele waarde heeft. Er staat ‘This is not legal tender, it’s used for motion props’

Aan de hand van deze waarschuwingen en kenmerken op deze valse eurobiljetten zouden deze makkelijk van echte biljetten te onderscheiden moeten zijn. Maar in de haast of omstandigheden kijk je daar wel eens overheen en dan zit je plots met nepgeld opgescheept.

Onderstaande foto’s zijn van Amazon gehaald maar ook andere websites zoals AliExpress biedt het nepgeld aan. Een pakketje van 100 eurobiljetten kan al voor acht euro gekocht worden, tel uit je winst.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Ongelooflijk dat de Europesche Centrale Bank er kennelijk nog niet in is geslaagd de aanbieders van dit nepgeld via een wettelijk verbod te dwingen deze artikelen uit hun assortiment te halen.De minimale verschillen met de echte biljetten maken het wel bijzonder eenvoudig de biljetten in omloop te brengen als echt.De coupures met een hogere waarde worden veelal in winkels en warenhuizen door scanners gehaald maar ook daar liggen kansen voor kwaadwillenden.

  1. Ben vandaag opgelicht met vals geld door een taxichauffeur, je maakt een praatje met zo’n gast, sympathiek en
   Je geeft ook een fooi, leuke rit.
   Thuis blijkt dat het wisselgeld nep is!
   Ik vindt het zo k.,,.dat ik achterdochtig moet zijn, het gaat maar een tientje, twee briefjes van vijf.
   Maar toch…

   1. …maar toch een absolute vuilak die moedwillig dat als wisselgeld gaf.
    Bewaar het maar totdat je weer een taxi neemt en daar mee betaalt….

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken