Politie waarschuwt voor valse maar legale 5 en 10 eurobiljetten in Spanje

Politie waarschuwt voor valse maar legale 5 en 10 eurobiljetten in Spanje
Beeld: Pixabay

MADRID – Eerder dit jaar waarschuwde de Catalaanse politie al via Twitter dat er veel valse maar tegelijk ook legale eurobiljetten in omloop zijn in Spanje. Het gaat om valse biljetten want ze zijn niet (maar net) echt en om legaal want ze mogen verkocht en gebruikt worden maar alleen bij o.a. filmopnames. Nu waarschuwt ook de Nationale Politie voor met name een toename van valse en legale 5 en 10 eurobiljetten.

Vals en legaal, dat is moeilijk uit te leggen maar als je goed naar de valse eurobiljetten kijkt dan vallen de verschillen op. Dat is iets dat de Policia Nacional in onderstaande video uitlegt. De nationale politie spreekt met name over de biljetten van 5 en 10 euro aangezien deze sneller van eigenaar veranderen en omdat de waarde lager is wordt er minder op gecontroleerd of het om vals geld gaat of niet.

In het geval van deze valse biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro gaat het om legaal geld want dit wordt gebruikt bij filmopnames en bij diverse kansspelen zoals atrezzo. Het is dus weliswaar vals geld zonder enige waarde maar tegelijkertijd ook legaal geld dat in principe gebruikt en verkocht mag worden.

Herkennen

Om te achterhalen of deze eurobiljetten vals zijn kun je kijken naar de handtekening van Mario Draghi, de president van de Europese Bank. Op de valse biljetten staat daarvoor in de plaats de tekst ‘Movie Money’ wat dus aangeeft dat het om filmgeld gaat.

Ook kun je zoeken naar het Griekse woord voor Euro EYPO. Als dat er niet op staat en vervangen (of erbij staat) is door PROP wat gelijk staat voor atrezzo is het nepgeld.

Daarnaast bevindt zich op een van de kanten van het biljet aan de zijkant een tekst die uitlegt dat het om nepgeld of filmgeld gaat en het biljet in kwestie geen enkele waarde heeft. Er staat ‘This is not legal tender, it’s used for motion props’

Aan de hand van deze waarschuwingen en kenmerken op deze valse eurobiljetten zouden deze makkelijk van echte biljetten te onderscheiden moeten zijn. Maar in de haast of omstandigheden kijk je daar wel eens overheen en dan zit je plots met nepgeld opgescheept.

Onderstaande foto’s zijn van Amazon gehaald maar ook andere websites zoals AliExpress biedt het nepgeld aan. Een pakketje van 100 eurobiljetten kan al voor acht euro gekocht worden, tel uit je winst.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

9
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
Pedro

Money versus the big problem. Money the dark side of human behavior.

Andre

Straks eens een pakje bestellen ;-))))

Lex van Lith

Ongelooflijk dat de Europesche Centrale Bank er kennelijk nog niet in is geslaagd de aanbieders van dit nepgeld via een wettelijk verbod te dwingen deze artikelen uit hun assortiment te halen.De minimale verschillen met de echte biljetten maken het wel bijzonder eenvoudig de biljetten in omloop te brengen als echt.De coupures met een hogere waarde worden veelal in winkels en warenhuizen door scanners gehaald maar ook daar liggen kansen voor kwaadwillenden.

Juan Tutrie

Geniaal om erbij te zetten waar je ze kunt kopen!

mar

Het ziet er wel heel echt uit.

TheresaM

Ben vandaag opgelicht met vals geld door een taxichauffeur, je maakt een praatje met zo’n gast, sympathiek en
Je geeft ook een fooi, leuke rit.
Thuis blijkt dat het wisselgeld nep is!
Ik vindt het zo k.,,.dat ik achterdochtig moet zijn, het gaat maar een tientje, twee briefjes van vijf.
Maar toch…

Piet Paëlla

…maar toch een absolute vuilak die moedwillig dat als wisselgeld gaf.
Bewaar het maar totdat je weer een taxi neemt en daar mee betaalt….

shadow

Lang leve bitcoin hahaha

TheresaM

Sombre daar kun je geen taxi mee betalen.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.