Search
menu
Search

Politie waarschuwt voor valse maar legale 5 en 10 eurobiljetten in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Politie waarschuwt voor valse maar legale 5 en 10 eurobiljetten in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eerder dit jaar waarschuwde de Catalaanse politie al via Twitter dat er veel valse maar tegelijk ook legale eurobiljetten in omloop zijn in Spanje. Het gaat om valse biljetten want ze zijn niet (maar net) echt en om legaal want ze mogen verkocht en gebruikt worden maar alleen bij o.a. filmopnames. Nu waarschuwt ook de Nationale Politie voor met name een toename van valse en legale 5 en 10 eurobiljetten.

Vals en legaal, dat is moeilijk uit te leggen maar als je goed naar de valse eurobiljetten kijkt dan vallen de verschillen op. Dat is iets dat de Policia Nacional in onderstaande video uitlegt. De nationale politie spreekt met name over de biljetten van 5 en 10 euro aangezien deze sneller van eigenaar veranderen en omdat de waarde lager is wordt er minder op gecontroleerd of het om vals geld gaat of niet.

In het geval van deze valse biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro gaat het om legaal geld want dit wordt gebruikt bij filmopnames en bij diverse kansspelen zoals atrezzo. Het is dus weliswaar vals geld zonder enige waarde maar tegelijkertijd ook legaal geld dat in principe gebruikt en verkocht mag worden.

Herkennen

Om te achterhalen of deze eurobiljetten vals zijn kun je kijken naar de handtekening van Mario Draghi, de president van de Europese Bank. Op de valse biljetten staat daarvoor in de plaats de tekst ‘Movie Money’ wat dus aangeeft dat het om filmgeld gaat.

Ook kun je zoeken naar het Griekse woord voor Euro EYPO. Als dat er niet op staat en vervangen (of erbij staat) is door PROP wat gelijk staat voor atrezzo is het nepgeld.

Daarnaast bevindt zich op een van de kanten van het biljet aan de zijkant een tekst die uitlegt dat het om nepgeld of filmgeld gaat en het biljet in kwestie geen enkele waarde heeft. Er staat ‘This is not legal tender, it’s used for motion props’

Aan de hand van deze waarschuwingen en kenmerken op deze valse eurobiljetten zouden deze makkelijk van echte biljetten te onderscheiden moeten zijn. Maar in de haast of omstandigheden kijk je daar wel eens overheen en dan zit je plots met nepgeld opgescheept.

Onderstaande foto’s zijn van Amazon gehaald maar ook andere websites zoals AliExpress biedt het nepgeld aan. Een pakketje van 100 eurobiljetten kan al voor acht euro gekocht worden, tel uit je winst.

Ga naar de inhoud