Search
menu
Search

Spanje wil positiever beeld van Spanje

Spanje wil positiever beeld van Spanje
Beeld: via canva.com

Spanje wil positiever beeld van Spanje

Spanje heeft sinds september 2023 voor het eerst sinds jaren een ‘Consejera de Comunicación’ in Den Haag. De kersverse directeur communicatie van de Spaanse regering, Isabel Sánchez Miguel, werkt nauw samen met ambassadeur Consuelo Femenía om de informatievoorziening over Spanje in Nederland te versterken. In een gesprek met ESPANJE! hoofdredacteur Marjan Terpstra legt ze uit waarom Spanje voor Nederland kiest.

‘We zien dat Nederland een steeds belangrijkere positie inneemt sinds de Brexit. Nederland is economisch gezien een van de koplopers in Europa, maar we merken dat het land ook politiek een steeds grotere rol speelt in de wereld. Bovendien zit hier in Den Haag het Internationaal Strafhof. We denken dat Nederland op dit moment heel interessant is. Al was het maar vanwege de verkiezingen die eraan komen.”

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Spanje loopt vaak voorop

Maar er is ook een andere belangrijke reden waarom ze voor de Hollandse hofstad kiest. “Wij merken dat het beeld van de Nederlanders van Spanje vaak niet klopt. In kranten en op tv worden immers vaak vooral negatieve verhalen verteld”. Isabel Sánchez wil er graag aan bijdragen dat journalisten ook op de hoogte zijn van alle positieve ontwikkelingen in Spanje en laten zien dat Spanje vaak voorop loopt in Europa. “Ik hoop dat Nederlandse journalisten me weten te vinden om een genuanceerder beeld te kunnen schetsen”. 

Neem de zaak Rubiales. Dat wordt in Nederland bijvoorbeeld vaak afgedaan als zuidelijk machismo. Maar dit gedrag kom je ook in Nederland tegen. “Het is juist bijzonder dat de Spaanse vrouwen ertegen in opstand komen. Je ziet ook de emancipatie van Spaanse vrouwen op 8 maart wanneer in de Spaanse steden tienduizenden vrouwen en mannen de straat op gaan”. 

Doorgaand op dit thema valt ook het woord femicide. In Spanje worden jaarlijks 50 vrouwen vermoord, in Nederland, waar 30 miljoen minder mensen wonen, is dat 43 per jaar. Terwijl je in Spanje zelfs in de kleinste dorpen spandoeken tegenkomt tegen dit geweld, hoor je in Nederland nauwelijks iemand hierover. Ook op het gebied van LGBTI+-rechten scoort Spanje hoog. In de Rainbow-index krijgt Spanje 74 punten, dat is net iets minder dan België (76%), maar veel meer dan Nederland (56%) of Duitsland (55%).

Vraagbaak voor journalisten

Niet alleen wat emancipatie betreft, maar ook op het gebied van economie en infrastructuur loopt Spanje vaak voorop. Zo is Spanje het land met de meeste kilometers aan hogesnelheidstreinen in Europa. Ook is Spanje samen met Duitsland de Europese kampioen zonne-energie. In 2022 produceerde Duitsland 7,9 GW, Spanje volgde met 7,5 GW, daarna kwamen Polen met 4,9 GW, Nederland met 4,0 GW en Frankrijk met 2,7. 

Het zijn zomaar wat thema’s die vaak onderbelicht zijn in de Nederlandse en Vlaamse media. Sánchez Miguel kan niet wachten om haar positieve steentje bij te dragen aan de beeldvorming over Spanje. “Alle journalisten die vragen hebben kunnen bij mij terecht. Eerst nog even in het Engels, want ik moet het Nederlands nog leren. Maar ik ben druk bezig. Om 6 uur ’s ochtends begin ik met het lezen van alle kranten. Ik hoop dat ik het snel zal leren, want de bedoeling is dat ik hier vijf jaar blijf. Dat is fijn, want ik heb drie jonge kinderen, en Den Haag is een mooie stad voor ze om op te groeien”.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud