skip to Main Content
Gran Canaria en Tenerife benaderen elkaar
Archief

Gran Canaria en Tenerife benaderen elkaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

LAS PALMAS – Wetenschappers op het gebied van seismologie en deskundigen van de Universiteit van Sevilla en het Laboratorium voor Astronomie, Geodesie en Cartografie van de Universiteit van Cádiz zijn het met elkaar eens en hebben een studie gepresenteerd waaruit opgemaakt kan worden dat de Canarische eilanden Tenerife en Gran Canaria elkaar benaderen en ooit een groot eiland zullen worden.

Het klinkt ongeloofwaardig en we zullen het niet gaan meemaken omdat het een proces is van miljoenen jaren maar de wetenschappers zijn het erover eens dat er een geodynamische benaderingsbeweging plaatsvindt tussen de eilanden Tenerife en Gran Canaria.

De twee grootste eilanden van de Canarische archipel bevinden zich nu op slechts 64 kilometer van elkaar maar dankzij de ondergrondse bewegingen benaderen ze elkaar. De waarden van verplaatsing tussen de platen tussen het eiland Tenerife en Gran Canaria zijn millimetrisch dus vanwege de afstand tussen de eilanden zullen er miljoenen jaren voorbij moeten gaan voordat ze zich bij elkaar zullen voegen.

Tussen beide eilanden vinden veel kleinere en soms grotere aardbevingen plaats die in de meeste gevallen niet gevoeld worden door de bevolking. Dat heeft allemaal te maken met de Enmedio vulkaan (Volcán de Enmedio), een onderzeese vulkaan gelegen op 24,5 kilometer van Tenerife en 36,2 kilometer van Gran Canaria.

De basis van deze vulkaan is enorm groot en men vergelijkt deze met maar liefst 539 voetbalvelden, De vulkaan heeft een hoogte van ongeveer 1.630 meter. De laatste keer dat de Enmedio vulkaan voor enige problemen zorgde was in mei 1989 toen een aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter gevoeld werd op de eilanden Tenerife en Gran Canaria (zonder schade en gewonden).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Wat mij steeds opvalt is dat er zoveel bewezen wordt en uiteindelijk weer niets van klopt. Ik zeg maar zo geniet en plukt de dag het kan de laatste zijn. Dit heelal doet wat het doet en houdt voor de rest nergens rekening mee . Nooit het blijft gissen tot het oneindige..! We moeten eens met z,n allen waar ook ter wereld volwassen met verstand van zaken . Een wereld neerzetten zonder vervuiling en veel meer groen terug brengen. Woestijnen aanpakken voor bebossing en heel veel schoon water. . Nieuw land , anders nekt het ons allen. Dag mensheid en zeg ook maar het einde van het hele dierenrijk. Echt blind en geen visie. Oorlog en olie en dat vechten om macht en geld. Walgelijk.! Geen beschaving..!! Alles is ontverantwoord doorgeschoten. Het verstikt zichzelf door eigen kortzichtigheid. Een geblaat in de ruimte dat snel weg ebt door tijd en afstand. Mensen bestaan niet wezens wel. Waar is het mis gegaan en wie of wat blokkeert het hoger bewustzijn.

 2. Benaderen klinkt vreemd in deze zin. Wellicht is dit Vlaams. Naderen is het werkwoord wat ik zou gebruiken. Overigens is de aardkorst doorlopend in beweging. Niet alleen in Spanje.

 3. De link verwijzing op 20minutos.es is niet duidelijk, men kan het artikel terugvinden op sciencedirect.com onder “Assessment of ground deformation following Tenerife’s 2004 volcanic unrest (Canary Islands)”

  Als we dit artikel lezen is er wel wat meer aan de hand dan enkel de “toenadering”.

  Gegevens verkregen van 2005 tot 2015 werden geanalyseerd om grondvervorming in Tenerife te beoordelen na de vulkanische onrust in 2004.
  De algemene grondvervorming beeldde compressie uit in de centrale Las Cañadas Caldera, mogelijk veroorzaakt door zwaartekrachtverzakking van de hoge centrale vulkanische kegel. Dit zinken wordt gegeneraliseerd rond het hele eiland, maar is minder in het noordoosten (Anaga-massief), waar men een uitbreidingssnelheid in de buurt van 200 strain/jaar (1 strain = 10 -6de macht mm) vond die te maken kon hebben met een secundaire onderzeestoring die de meegaande rifting naar het noordoosten en het gedrag van dit massief isoleert.
  Op het zuidelijke vulkanische gebied (zuidspleet) werd een ander gebied gelokaliseerd met een extensionele vervorming, mogelijk als gevolg van de ondergrondse vloeistofmigratie of massa-toevoeging die de vulkanische onrust in 2004 veroorzaakte omdat deze zich bevond na de seismische zwerm uitlijning langs Icod Valley in de richting van Roque del Conde massief dat blijft bestaan sinds die gebeurtenis.

  Vaststellingen :
  Dat de vulkaan “El Teide” op Tenerife grondcompressie veroorzaakt
  Dat er een uitbreidingssnelheid is in het noordoosten van 200 strain/jaar aan het Anaga-massief
  Dat er een onderzeese vulkaan “Enmedio” is tussen Tenerife en Gran Canaria
  In 2011 begon de onderwatervulkaan nabij La Restinga in het zuidwesten van El Hierro aan haar groeiproces. Nu is de top van deze vulkaan amper van het wateroppervlak verwijderd.
  Gran Canaria en Tenerife lijken een geodynamische benaderingsbeweging te registreren (kan echter een verschuiving zijn)
  De laatste tijd is er een sterke verhoging van seismische activiteit waargenomen in de wijde onderaardse en onderzeese omgeving.

  Tenslotte : hoe nauwkeurig is een GPS ? (afwijking < 1 mm )

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken