Gran Canaria en Tenerife benaderen elkaar

Gran Canaria en Tenerife benaderen elkaar
Beeld: Archief

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

LAS PALMAS – Wetenschappers op het gebied van seismologie en deskundigen van de Universiteit van Sevilla en het Laboratorium voor Astronomie, Geodesie en Cartografie van de Universiteit van Cádiz zijn het met elkaar eens en hebben een studie gepresenteerd waaruit opgemaakt kan worden dat de Canarische eilanden Tenerife en Gran Canaria elkaar benaderen en ooit een groot eiland zullen worden.

Het klinkt ongeloofwaardig en we zullen het niet gaan meemaken omdat het een proces is van miljoenen jaren maar de wetenschappers zijn het erover eens dat er een geodynamische benaderingsbeweging plaatsvindt tussen de eilanden Tenerife en Gran Canaria.

De twee grootste eilanden van de Canarische archipel bevinden zich nu op slechts 64 kilometer van elkaar maar dankzij de ondergrondse bewegingen benaderen ze elkaar. De waarden van verplaatsing tussen de platen tussen het eiland Tenerife en Gran Canaria zijn millimetrisch dus vanwege de afstand tussen de eilanden zullen er miljoenen jaren voorbij moeten gaan voordat ze zich bij elkaar zullen voegen.

Tussen beide eilanden vinden veel kleinere en soms grotere aardbevingen plaats die in de meeste gevallen niet gevoeld worden door de bevolking. Dat heeft allemaal te maken met de Enmedio vulkaan (Volcán de Enmedio), een onderzeese vulkaan gelegen op 24,5 kilometer van Tenerife en 36,2 kilometer van Gran Canaria.

De basis van deze vulkaan is enorm groot en men vergelijkt deze met maar liefst 539 voetbalvelden, De vulkaan heeft een hoogte van ongeveer 1.630 meter. De laatste keer dat de Enmedio vulkaan voor enige problemen zorgde was in mei 1989 toen een aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter gevoeld werd op de eilanden Tenerife en Gran Canaria (zonder schade en gewonden).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wat mij steeds opvalt is dat er zoveel bewezen wordt en uiteindelijk weer niets van klopt. Ik zeg maar zo geniet en plukt de dag het kan de laatste zijn. Dit heelal doet wat het doet en houdt voor de rest nergens rekening mee . Nooit het blijft gissen tot het oneindige..! We moeten eens met z,n allen waar ook ter wereld volwassen met verstand van zaken . Een wereld neerzetten zonder vervuiling en veel meer groen terug brengen. Woestijnen aanpakken voor bebossing en heel veel schoon water. . Nieuw land , anders nekt het ons allen. Dag mensheid en… Lees verder »

Benaderen klinkt vreemd in deze zin. Wellicht is dit Vlaams. Naderen is het werkwoord wat ik zou gebruiken. Overigens is de aardkorst doorlopend in beweging. Niet alleen in Spanje.

Terechte opmerking, naderingsbeweging het beter geweest.

De link verwijzing op 20minutos.es is niet duidelijk, men kan het artikel terugvinden op sciencedirect.com onder “Assessment of ground deformation following Tenerife’s 2004 volcanic unrest (Canary Islands)” Als we dit artikel lezen is er wel wat meer aan de hand dan enkel de “toenadering”. Gegevens verkregen van 2005 tot 2015 werden geanalyseerd om grondvervorming in Tenerife te beoordelen na de vulkanische onrust in 2004. De algemene grondvervorming beeldde compressie uit in de centrale Las Cañadas Caldera, mogelijk veroorzaakt door zwaartekrachtverzakking van de hoge centrale vulkanische kegel. Dit zinken wordt gegeneraliseerd rond het hele eiland, maar is minder in het noordoosten… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.