Gran Canaria en Tenerife benaderen elkaar

Oeps ... foto ontbreekt!

Gran Canaria en Tenerife benaderen elkaar

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Wetenschappers op het gebied van seismologie en deskundigen van de Universiteit van Sevilla en het Laboratorium voor Astronomie, Geodesie en Cartografie van de Universiteit van Cádiz zijn het met elkaar eens en hebben een studie gepresenteerd waaruit opgemaakt kan worden dat de Canarische eilanden Tenerife en Gran Canaria elkaar benaderen en ooit een groot eiland zullen worden.

Het klinkt ongeloofwaardig en we zullen het niet gaan meemaken omdat het een proces is van miljoenen jaren maar de wetenschappers zijn het erover eens dat er een geodynamische benaderingsbeweging plaatsvindt tussen de eilanden Tenerife en Gran Canaria.

De twee grootste eilanden van de Canarische archipel bevinden zich nu op slechts 64 kilometer van elkaar maar dankzij de ondergrondse bewegingen benaderen ze elkaar. De waarden van verplaatsing tussen de platen tussen het eiland Tenerife en Gran Canaria zijn millimetrisch dus vanwege de afstand tussen de eilanden zullen er miljoenen jaren voorbij moeten gaan voordat ze zich bij elkaar zullen voegen.

Tussen beide eilanden vinden veel kleinere en soms grotere aardbevingen plaats die in de meeste gevallen niet gevoeld worden door de bevolking. Dat heeft allemaal te maken met de Enmedio vulkaan (Volcán de Enmedio), een onderzeese vulkaan gelegen op 24,5 kilometer van Tenerife en 36,2 kilometer van Gran Canaria.

De basis van deze vulkaan is enorm groot en men vergelijkt deze met maar liefst 539 voetbalvelden, De vulkaan heeft een hoogte van ongeveer 1.630 meter. De laatste keer dat de Enmedio vulkaan voor enige problemen zorgde was in mei 1989 toen een aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter gevoeld werd op de eilanden Tenerife en Gran Canaria (zonder schade en gewonden).

Ga naar de inhoud