Er zijn steeds minder pinautomaten te vinden in Spanje

Er zijn steeds minder pinautomaten te vinden in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Caixabank heeft recent aangekondigd dat ze de komende drie jaar 821 van de 4.461 bankfilialen die de Catalaanse bank heeft in Spanje gaat sluiten. Als een bankfiliaal verdwijnt verdwijnen meestal ook de pinautomaten bij die bank. Het is tegenwoordig de normaalste zaak voor iemand in een dorp om 20 tot 30 km te rijden om bij een bank te kunnen pinnen omdat er steeds minder pinautomaten te vinden zijn in Spanje.

Volgens cijfers uit 2017 waren er op het einde van vorig jaar in heel Spanje 49.382 pinautomaten (cajeros automáticos) te vinden wat een daling is ten opzichte van andere jaren. Als men de gegevens vergelijkt met 2008, het jaar dat de crisis begon, is het een enorme daling omdat er toen 61.714 pinautomaten waren in Spanje, in bijna tien jaar tijd dus 12.332 pinautomaten minder ofwel een daling van 20%.

Een van de grote boosdoeners ten tijde van de economische crisis was natuurlijk de sluiting van duizenden bankfilialen waarbij ook pinautomaten verdwenen uit de gevels van die banken. Daarnaast is de sterke toename van het zogenaamde “plastic geld” ook een factor die mee heeft gespeeld in de afname van pinautomaten.

Plastic geld

Met plastic geld (dinero de plástico) worden de kredietkaarten (tarjeta de crédito) en debitkaarten (tarjeta de débito) bedoeld waarmee men steeds meer betaald in Spanje. In maart van dit jaar registreerde de Banco de España voor het eerst het verschijnsel dat er meer met plastic geld betaald werd dan met contant geld (efectivo).

Ook de stijging van het gebruik van betalen met kaarten is te verklaren. Naast het feit dat het namelijk makkelijk is om met een creditcard of debitcard te betalen, zijn de commissies voor het pinnen bij een pinautomaat die niet bij jouw bank hoort ook flink gestegen.

Contactless

Voor velen is het ook een hele verbetering dat men met het zogenaamde “contactless” kan betalen tot 20 euro zonder een pin in te voeren en vanaf 20 euro door de kaart op een lezer te leggen en een pin in te voeren.

Ook het betalen via de mobiele telefoon is aan het stijgen in Spanje maar staat in vergelijking tot de andere betaalmethoden nog erg in de kinderschoenen.

Creditcards

Steeds meer Spanjaarden maken gebruik van het plastic geld door met een credit/debitcard te betalen. In Spanje is het in de meeste gevallen zo dat er twee mogelijkheden zijn voor bankpassen: creditcard of debitcard waarbij men met een creditcard (Visa of Mastercard) op krediet kan kopen mocht je op je rekening geen geld meer hebben, iets wat bij de debitcard niet mogelijk is.

In Spanje zijn er op dit moment 25,7 miljoen debitcards in omloop maar 48,8 miljoen creditcards, meer dus dan inwoners (46 miljoen).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De meeste Nederlanders kennen nog wel de term ‘thuisbankieren’ waarmee de banken destijds reclame maakten.
Dat komt er tegenwoordig op neer dat de bankier thuis zit en u in de rij voor de geldautomaat staat zijn werk te doen.

Ik zou mensen erop willen wijzen om toch vooral contant te blijven betalen. De banken en overheid zouden het liefst contant geld zien verdwijnen. Dan is er totale controle en kun je geen kant meer op.

Banken zijn ook zakkenvullers, het is gewoon Maffia. Het belangrijkste voor een bank is dat de bestuursvoorzitter elk jaar met enkele miljoenen naar huis kan en dat betalen wij dus. Vroeger maakten ze reclame als ” de dicht bij huis bank” (lachertje uiteraard). Tegenwoordig is het “DE VER VAN HUIS BANK” en moet men met de taxi of openbaar vervoer naar de flappenkast (geldautomaa).

Laast weer eens in Nederland geweest, maar in Nederland pinnen met een Spaanse kaart is op de meeste plaatsen onmogelijk en geld uit de muur halen kost bij de Sabadell 4,5% commissie…schandalig! €300,= pinnen koste dan € 13,50 van de lopende rekening, dus niet Visa of credit, maar direct afschrijven!!! heel vervelend

@Carla Sabadell is inderdaad belachelijk hierin.

Ik ben bij evo banco en zij rekenen buiten de Spaanse landsgrenzen nooit commissie, ook niet in bvb Cuba of China. Enige waar je mee rekening moet houden is conversiekost bij vreemde valuta. Misschien interessant als je vaak in het buitenland bent.

Laast weer eens in Nederland geweest, maar in Nederland pinnen met een Spaanse kaart is op de meeste plaatsen onmogelijk en geld uit de muur halen kost bij de Sabadell 4,5% commissie…schandalig! €300,= pinnen koste dan € 13,50 van de lopende rekening, dus niet Visa of credit, maar direct afschrijven!!!

Ze zouden zoals in Nederland moeten doen (als het daar nog steeds zo is) dat je met je pasje bij elke automaat gratis terecht kunt, dan heeft niet elke bank een landelijk dekkend netwerk nodig en kun je 90% van de automaten opdoeken. Maar hier vragen ze je liever 2 euro wanneer je gaat pinnen. Pure roof. Met Twyp (van ING Direct) kun je geld opnemen bij o.a Día supermarkten en Shell (zoals je in NL bij de super extra kunt pinnen om contant op te nemen). Wel handig, en gratis.

Wij hebben ook ING en Twyp, dit heeft een tijdje niet al te betrouwbaar gewerkt waardoor we dus niets konden opnemen maar nu schijnt alles weer op orde te zijn en kunnen we zonder problemen Twypen!

Ik heb in Spanje nog nooit een briefje van 100 uit de automaat zien komen, dus waar is deze foto gemaakt?
Los daarvan. Het mag best wat minder. Hier in Altea staan er soms 3 binnen de 100 meter. Zwaar overdreven. Die dingen moeten ook allemaal gevuld worden hè, door veiligheidsbedrijven die ook niet gratis zijn. Ik vind het dus logisch.

Wij hebben geen creditcards, we hebben een bankpas and thats it. Mensen beseffen niet wat je allemaal aan rente moet betalen als je op credit koopt. En inderdaad hier is de helft aan pinautomaten al verdwenen. Voor ons ligt de eerst bruikbare pinautomaat op 10 kilometer afstand. Gelukkig rijden we vaak die richting uit dus is een kleine omweg voldoende om even te pinnen.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.