Er zijn steeds minder pinautomaten te vinden in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Er zijn steeds minder pinautomaten te vinden in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Caixabank heeft recent aangekondigd dat ze de komende drie jaar 821 van de 4.461 bankfilialen die de Catalaanse bank heeft in Spanje gaat sluiten. Als een bankfiliaal verdwijnt verdwijnen meestal ook de pinautomaten bij die bank. Het is tegenwoordig de normaalste zaak voor iemand in een dorp om 20 tot 30 km te rijden om bij een bank te kunnen pinnen omdat er steeds minder pinautomaten te vinden zijn in Spanje.

Volgens cijfers uit 2017 waren er op het einde van vorig jaar in heel Spanje 49.382 pinautomaten (cajeros automáticos) te vinden wat een daling is ten opzichte van andere jaren. Als men de gegevens vergelijkt met 2008, het jaar dat de crisis begon, is het een enorme daling omdat er toen 61.714 pinautomaten waren in Spanje, in bijna tien jaar tijd dus 12.332 pinautomaten minder ofwel een daling van 20%.

Een van de grote boosdoeners ten tijde van de economische crisis was natuurlijk de sluiting van duizenden bankfilialen waarbij ook pinautomaten verdwenen uit de gevels van die banken. Daarnaast is de sterke toename van het zogenaamde “plastic geld” ook een factor die mee heeft gespeeld in de afname van pinautomaten.

Plastic geld

Met plastic geld (dinero de plástico) worden de kredietkaarten (tarjeta de crédito) en debitkaarten (tarjeta de débito) bedoeld waarmee men steeds meer betaald in Spanje. In maart van dit jaar registreerde de Banco de España voor het eerst het verschijnsel dat er meer met plastic geld betaald werd dan met contant geld (efectivo).

Ook de stijging van het gebruik van betalen met kaarten is te verklaren. Naast het feit dat het namelijk makkelijk is om met een creditcard of debitcard te betalen, zijn de commissies voor het pinnen bij een pinautomaat die niet bij jouw bank hoort ook flink gestegen.

Contactless

Voor velen is het ook een hele verbetering dat men met het zogenaamde “contactless” kan betalen tot 20 euro zonder een pin in te voeren en vanaf 20 euro door de kaart op een lezer te leggen en een pin in te voeren.

Ook het betalen via de mobiele telefoon is aan het stijgen in Spanje maar staat in vergelijking tot de andere betaalmethoden nog erg in de kinderschoenen.

Creditcards

Steeds meer Spanjaarden maken gebruik van het plastic geld door met een credit/debitcard te betalen. In Spanje is het in de meeste gevallen zo dat er twee mogelijkheden zijn voor bankpassen: creditcard of debitcard waarbij men met een creditcard (Visa of Mastercard) op krediet kan kopen mocht je op je rekening geen geld meer hebben, iets wat bij de debitcard niet mogelijk is.

In Spanje zijn er op dit moment 25,7 miljoen debitcards in omloop maar 48,8 miljoen creditcards, meer dus dan inwoners (46 miljoen).

Ga naar de inhoud