Search
menu
Search

De ‘Nationale Koekjesdag’ en de Spaanse traditie van koekjes bij het ontbijt

De ‘Nationale Koekjesdag’ en de Spaanse traditie van koekjes bij het ontbijt
Beeld: via freepik & canva.com

De ‘Nationale Koekjesdag’ en de Spaanse traditie van koekjes bij het ontbijt

Elke 4 december viert men in Spanje de ‘Día Nacional de la Galleta’ of in het Nederlands de Nationale Koekjesdag, een heerlijke traditie die ze in andere landen ook zouden moeten overnemen. Terwijl men zich in Nederland en België voorbereidt op het sinterklaasfeest, wat ook genoeg lekkers met zich meebrengt, eert men in Spanje de koekjes. En die zijn belangrijk genoeg voor een speciale dag, want voor veel Spanjaarden begint de dag met … galletas (koekjes dus).

In Spanje is het ontbijt, of ‘desayuno’, een belangrijk moment van de dag. Een uniek aspect van het Spaanse ontbijt is de traditie van het eten van koekjes. Deze gewoonte, diep geworteld in de Spaanse cultuur, is zowel een genot als een kunstvorm. Terwijl men in Nederland en België zweert bij brood met boter en daarop van alles nog wat, eet men in Spanje óf koekjes thuis óf een ontbijt in een bar.

De populairste koekjes die bij het Spaanse ontbijt worden gegeten, zijn ‘Maria-koekjes’. Deze eenvoudige, ronde, goudbruine koekjes zijn licht gezoet en hebben een subtiele vanillesmaak. Ze zijn vergelijkbaar met de meer bekende Petit-Beurre koekjes, maar dan dunner en knapperiger.

Een andere favoriet zijn ‘Magdalenas’, kleine, zachte, citroen-geurende cakejes die vaak bij het ontbijt worden gegeten. Hoewel technisch gezien meer een cakeje dan een koekje, worden ze in Spanje vaak in dezelfde categorie geplaatst.

mariakoekjes
Komen de lekkere en bekende Maria-koekjes uit Spanje?
Iedereen kent ze en iedereen heeft ze wel eens gegeten maar wist je dat veel mensen denken dat de Maria-koekjes uit Spanje komen omdat ze daar zo populair zijn maar dat is niet zo. Waar komen ze dan wel vandaan?
logo1 1www.spanjevandaag.com

Hoe worden deze koekjes gegeten?

De manier waarop deze koekjes worden gegeten, is net zo belangrijk als de koekjes zelf. Een van de meest traditionele manieren om Maria-koekjes te eten, is door ze in warme melk te dopen. Dit zorgt voor een zachte, troostende textuur en versterkt de subtiele smaken van het koekje. Chocolademelk is een andere populaire keuze, vooral bij kinderen. De rijke, zoete chocolade vormt een heerlijke combinatie met de knapperige, lichte koekjes.

Voor volwassenen is koffie de go-to drank bij deze ochtend traktatie. Het dopen van een Maria-koekje in een sterke, hete koffie is een alledaagse luxe, waarbij de bitterheid van de koffie perfect contrasteert met de zoetheid van het koekje.

Een Cultureel Fenomeen

Deze traditie van koekjes eten bij het ontbijt is meer dan alleen een culinaire gewoonte; het is een deel van de Spaanse cultuur. Het gaat om het samenzijn, het delen van eenvoudige genoegens en het genieten van de kleine dingen in het leven. Of het nu gaat om een snelle hap voor het werk of een langzame, luie ochtend met familie, deze koekjes zijn een symbool van comfort en gemeenschap.

In een wereld waar ontbijt trends komen en gaan, blijft de Spaanse gewoonte van koekjes bij het ontbijt een tijdloze traditie, die generaties lang wordt gekoesterd en doorgegeven. Het is een zoete herinnering aan de eenvoudige vreugden van het leven en de warmte van het delen van een maaltijd met dierbaren.

Ga naar de inhoud