Search
menu
Search

Werkloosheid in Spanje daalt met historisch record werkenden in november

Werkloosheid in Spanje daalt met historisch record werkenden in november
Beeld: via canva.com

Werkloosheid in Spanje daalt met historisch record werkenden in november

De economie van Spanje heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt, maar de werkloosheid blijft nog steeds een groot probleem. Gelukkig zijn er positieve ontwikkelingen te melden, zoals de recente daling van het aantal werklozen en het historische record van werkenden dat geregistreerd is bij de Seguridad Social voor de maand november.

Volgens de laatste gegevens van het Ministerie van Sociale Zekerheid is het aantal werklozen in Spanje in november met 24.600 personen gedaald naar 2.734.831 werklozen. Dit is het laagste aantal werklozen voor de maand november sinds 2007. Deze daling is een positief teken voor de Spaanse economie en laat zien dat de arbeidsmarkt zich langzaam herstelt.

Terwijl het aantal werklozen daalt, blijft het aantal werkenden stijgen. Voor de maand november heeft de Seguridad Social een historisch record van meer dan 20.751.338 werkenden geregistreerd. Dit is het hoogste aantal werkenden voor een novembermaand sinds het begin van de registratie van deze gegevens. In de eerste elf maanden van 2023 zijn er in totaal 510.444 nieuwe werkenden bij de Sociale Zekerheid aangemeld.

In november worden er vaak banen verloren, vooral in de horeca. Dit jaar was dat ook het geval, met een verlies van gemiddeld 115.500 banen in de horeca. In andere sectoren ging het echter beter, waardoor het totale aantal verloren banen aanzienlijk lager was dan in de periode vóór de pandemie. In 2018 en 2019 waren er bijvoorbeeld nog ongeveer 50.000 banen verloren gegaan.

Na correctie voor seizoensgebonden schommelingen, die de invloed van factoren zoals vakanties en het weer elimineert, liet november een toename van 10.300 banen zien. Dit is het dubbele van de toename van 5.000 banen in de maand ervoor in oktober.

De vrouwelijke werkgelegenheid is in vergelijking met het niveau vóór de pandemie met 3% meer gegroeid dan de mannelijke werkgelegenheid. In jaar op jaar termen is de vrouwelijke werkgelegenheid gestegen naar meer dan 9,8 miljoen vrouwen die aan het werk zijn in Spanje.

Ga naar de inhoud