Mogelijke boete van 225.000 euro voor drone-piloot tijdens jaarwisseling Madrid

Mogelijke boete van 225.000 euro voor drone-piloot tijdens jaarwisseling Madrid
Beeld: Twitter

Mogelijke boete van 225.000 euro voor drone-piloot tijdens jaarwisseling Madrid

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de traditionele jaarwisseling op de Puerta del Sol in hartje centrum Madrid en op het moment dat in de Reloj de Gobernación (klok) op het Casa de Correos gebouw naar beneden kwam zetten, was een drone te zien. Deze drone vloog op het moment dat traditiegetrouw de 12 druiven worden gegeten naast de klokkentoren.

Het was waarschijnlijk als een grap bedoeld of als iets wat als leuk gezien werd door de drone-piloot, maar dat eenmalige grapje kan deze persoon tot 225.000 euro gaan kosten.

Het duurde niet erg lang voordat de politie achter de identiteit van de drone-piloot wist te komen want het luchtruim boven de hoofdstad van Spanje wordt continue in de gaten gehouden via het speciale systeem Global Contra Drones (SIGLO-CD).

Zo wist de politie dat de drone om 23.57 uur op 31 december, dus drie minuten voor de jaarwisseling, de lucht in ging en om 00.02 uur op 1 januari 2021 weer terugging naar de plaats waar de drone de lucht in was gegaan.

Via de GPS locatie werd de woning gevonden en bij navraag werd de verantwoordelijke inclusief de gebruikte drone gevonden. Deze werd nabij de Puerta del Sol vanaf een terras naast de Plaza Mayor gelanceerd. Het gaat om een 29-jarige man uit Santander (Cantabrië) die op bezoek was in Madrid.

De vlucht van de drone, waar een Spaanse vlag met een zwart lint, het symbool van een hashtag (#) en de naam Germán onder hing, werd door diverse televisiekanalen vastgelegd op het moment van de ‘12 uvas’. 

LEESTIP: De regels voor het vliegen met een drone in Spanje

Volgens de wet ‘Ley de Seguridad Aérea’ van de Spaanse vliegveiligheidsdienst ‘Agencia Estatal de Seguridad Área’ kan de drone-piloot een boete krijgen tot 225.000 euro voor het in gevaar brengen van de bevolking.

Er zijn verschillende soorten boetes afhankelijk van de ernst van de situatie, zoals tussen 60 en 45.000 euro, tussen 45.001 en 90.000 euro en tussen 90.001 en 225.000 euro.

Ga naar de inhoud