Huisdieren Spanje zijn vanaf nu geen ‘dingen’ meer maar ‘levende wezens met gevoelens’

Huisdieren Spanje zijn vanaf nu geen ‘dingen’ meer maar ‘levende wezens met gevoelens’
Beeld: Canva

Huisdieren Spanje zijn vanaf nu geen ‘dingen’ meer maar ‘levende wezens met gevoelens’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op woensdag 5 januari zijn drie wetten officieel veranderd in Spanje waardoor automatisch dieren geen ‘dingen’ meer zijn maar ‘levende wezens met gevoelens’. Een huisdier is dus niet meer te vergelijken met een meubelstuk maar is nu een familielid. Op 16 december werden via de officiële staatscourant de wetten ‘Código Civil’, ‘Ley Hipotecaria’ en de ‘Ley de Enjuiciamiento Civil’ aangepast wat dus goed nieuws is voor huisdieren nu deze wijzigingen 20 dagen later op 5 januari 2022 van kracht zijn.

Om dieren geen ‘dingen’ meer te laten zijn maar ‘levende wezens met gevoelens’ moesten er enkel wetten aangepast worden. Die wijzigingen werden op 2 december 2021 aangenomen in het Spaanse Congres en Senaat (zonder de stemmen van de extreemrechtse partij VOX), gepubliceerd op 16 december in de officiële staatscourant en 20 dagen later op 5 januari zijn deze van kracht. 

Daarbij gaat het om aanpassingen in het burgerlijk wetboek zodat huisdieren niet in beslag kunnen worden genomen bij een scheiding (artikel 605). Ook is de hypotheekwet aangepast om te voorkomen dat een hypotheek wordt verstrekt aan huisdieren of die van een vee-, industriële of recreatieve boerderij (artikel 111) en de wet op burgerlijke rechtsvordering.

Met name in het geval van de ‘Código Civil’ wordt in het tweede deel van het burgerlijk wetboek niet meer over ‘De los bienes, de la propiedad y de sus modificaciones’ gesproken maar over ‘De los animales, los bienes, de la propiedad y de sus modificaciones’ ofwel het deel dieren (animales) is in de titel opgenomen. In het eerste artikel (333) staat nu ook vermeld dat huisdieren/dieren ‘seres vivos dotados de sensibilidad’ ofwel ‘levende wezens met gevoelens’ zijn.

Het is in Spanje een grote stap voorwaarts in de wereld van het welzijn van dieren in het land waardoor het mogelijk wordt dat huisdieren niet meer in beslag genomen kunnen worden in geval van scheiding en er eventueel nieuwe wetten kunnen komen tegen dierenmishandeling.

In Spanje worden jaarlijks circa 150.000 huisdieren in de steek gelaten als spreekt de Fundación Affinity over jaarlijks 306.000 honden en katten die in de steek worden gelaten. Daarbij gaat het om 183.103 honden en 123.403 katten. Overigens gaat het bij het totaal om een schatting.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.