Belastingaangifte campagne 2022 van start gegaan in Spanje

Belastingaangifte campagne 2021 van start gegaan in Spanje
Beeld: Freepik

Belastingaangifte campagne 2022 van start gegaan in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 6 april tot en met 30 juni hebben de Spanjaarden de tijd om hun belastingaangifte te doen bij de Spaanse belastingdienst Agencia Tributaria. Alle inwoners van Spanje die gelijk aan of meer dan 22.000 euro hebben verdiend, in het geval van tweebetalers is dat 14.000 euro per persoon, moeten de zogenaamde ‘borrador’ aanvragen en een belastingaangifte doen (zie extra link hieronder voor meer tekst en uitleg over de bedragen en percentages).

De ‘declaración del Impuesto Sobre la Renta de las Personas Físicas (IRPF)’ over het jaar 2021 is op woensdag 6 april van start gegaan in Spanje. De Spaanse belastingdienst verwacht tijdens deze campagne de belastingaangiften van meer dan 21,5 miljoen inwoners van Spanje te ontvangen. 

In totaal zullen dit jaar dus meer dan 21,9 miljoen personen een aangifte doen, een stijging van 0,9% ten opzichte van 2021 waarmee de belastingdienst 13,4 miljard euro denkt op te halen. In 65% van de gevallen is er sprake van teruggave, een daling van 1% ten opzichte van 2021. In totaal gaat het om circa 11,2 miljard euro dat wordt teruggegeven aan de belastingbetalers.

Op welke manieren

Het is mogelijk om vanaf 6 april via internet de belastingaangifte te regelen via de website of via de vernieuwde smartphone app van de Agencia Tributaria. Om van deze twee manieren gebruik te kunnen maken dien je te beschikken over de Cl@ve Pin (ook via een app) of een ‘certificado electrónico’ die op de computer geïnstalleerd dient te worden.

Vanaf 5 mei is het mogelijk om via de telefoon en de campagne ‘Le llamamos’ de belastingaangifte te doen. In dat geval belt de belastingdienst de belastingbetaler op maar dient men een ‘cita previa’ ofwel een afspraak te maken vanaf 4 mei.

Vanaf 1 juni is het mogelijk om fysiek in de belastingkantoren in het land de aangifte te doen. Dit is echter afhankelijk van hoe de situatie is wat betreft de corona-crisis want de belastingkantoren zijn op dit moment beperkt geopend voor het publiek. Ook voor deze mogelijkheid dien je een afspraak te maken wat mogelijk is vanaf 27 mei.

In alle gevallen dient de belastingaangifte gedaan te worden voor 30 juni. Maar hoe sneller je dit doet, hoe eerder de kans groot is dat je de door jou teveel betaalde belasting teruggestort krijgt, en dat is mooi meegenomen in de voor veel mensen moeilijke tijd tijdens de corona-crisis.

Ga naar de inhoud