Spanje denkt na over afschaffing van gevarendriehoeken vanwege het gevaar

Spanje denkt na over afschaffing van gevarendriehoeken vanwege het gevaar
Beeld: Canva

Spanje denkt na over afschaffing van gevarendriehoeken vanwege het gevaar

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse verkeersdienst (DGT) overweegt de verplichting om pechgevallen met waarschuwingsdriehoeken te signaleren op snelwegen en autowegen te schrappen, vanwege het toegenomen aantal aanrijdingen met voetgangers.

Dit is dinsdag bekendgemaakt door de directeur van de DGT, Pere Navarro, in verklaringen aan de Spaanse pers. “We maken ons zorgen over het feit dat mensen uit hun auto stappen op snelwegen en autowegen. Vorig jaar kwamen er 16 mensen om het leven op snelwegen en autowegen die uit hun voertuig waren gestapt”, zei hij, eraan toevoegend dat één op de tien verkeersdoden omkomt bij aanrijdingen met voetgangers.

Op dit moment is het verplicht voor de bestuurder om het voertuig te signaleren bij een incident op de weg, hetzij met waarschuwingsdriehoeken, hetzij met een V16-noodlicht dat op het dak van de auto wordt geplaatst en de driehoeken vervangt.

Dit nieuwe apparaat wordt echter pas verplicht vanaf januari 2026, zodat beide signaleringsmethoden in de tussentijd naast elkaar zullen bestaan. Er zullen nog steeds bestuurders zijn die voor de driehoek kiezen en uit hun auto moeten stappen om deze te plaatsen, met het risico te worden aangereden.

Daarom overweegt de DGT, gezien dit gevaar, de verplichting om op snelwegen en autowegen te signaleren te schrappen, zoals andere landen al doen, en onderzoekt het hoe dit op regelgevend niveau kan worden gedaan.

Ga naar de inhoud