Search
menu
Search

Spanje in top 15 van wereldlanden die bloemboeketten exporteren

Spanje in top 15 van wereldlanden die bloemboeketten exporteren
Beeld: Canva

Spanje in top 15 van wereldlanden die bloemboeketten exporteren

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Nederland domineerde de lijst van bloemboeketten exporterende landen, maar Spanje staat ook in de top 15 op de dertiende plaats. Het aantal bloemboeketten dat Spanje in 2021 exporteerde, is echter niet te vergelijken met het Nederlandse aantal dat de lijst domineert met een export ter waarde van 5,25 miljard euro, terwijl dat in Spanje 64 miljoen euro was volgens de lijst van World’s Top Exports.

De wereldwijde populariteit van bloemboeketten is onbetwistbaar want deze dienen om een vriend te feliciteren, liefde te tonen aan je partner of respect te betuigen voor het overlijden van een dierbare. Het succes is zo groot dat het miljoenen bloemen, boeketten en geld over de hele wereld verplaatst. In 2021 werden wereldwijde exportcijfers voor boeketten bereikt die oplopen tot 11 miljard dollar (10,131 miljard euro volgens de huidige wisselkoers), een stijging van 30% vergeleken met 2017.

Nederland domineerde de bloemboeketexportindustrie in 2021. In dat jaar exporteerde het tulpenland bloemboeketten ter waarde van 5,7 miljard dollar (5,25 miljard euro), wat meer dan de helft van de wereldhandel in bloemboeketten vertegenwoordigt.

Deze dominantie komt voort uit eeuwen van werk als ’s werelds grootste bloemenproducent en het omzetten van zijn havens, zoals die van Amsterdam, in een groot handelscentrum vanwege de gunstige locatie en verbindingen met andere producenten, leveranciers en groothandelaars.

Colombia (1,56 miljard euro) en Ecuador (853,7 miljoen euro) zijn de volgende met belangrijke export van rozen, anjers en chrysanten. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan waren de export van gesneden rozen een van de belangrijkste industrieën in Kenia (667,7 miljoen euro) en Ethiopië (234 miljoen euro). Alles bij elkaar droegen ze bij aan 85% van de wereldhandel in bloemboeketten in 2021.

Spanje staat op de 13e plaats op deze ranglijst tussen de grootste bloemenexporteurs ter wereld, met een omzet van ongeveer 64 miljoen euro.

Ondanks de uitdagingen van de pandemie, heeft de bloemboeketexportindustrie standgehouden met nieuwe strategieën, zoals de toename van online verkoop en gratis thuisbezorging. Sommige landen, waaronder Colombia en Kenia, richtten zich op het produceren van bloemen met een langere houdbaarheid, zodat ze verder konden worden verzonden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?