Spaanse verkeersdienst waarschuwt Google Maps om mobiel flitsen

Spaanse verkeersdienst waarschuwt Google Maps om mobiel flitsen
Beeld: el Confidencial

MADRID – Recent heeft de smartphone app van Google Maps een update gekregen met nieuwe functies waar veel over te doen is. Zoals we in ons eerder geplaatste artikel al omschreven is Google Maps wellicht wel een van de handigste en meest gebruikte smartphone apps. Met de update worden nu ook flitspalen en mobiele flitsers in de omgeving van waar je bent of op je route via de navigatie getoond. Maar dat is volgens de Spaanse verkeersdienst DGT deels illegaal.

Afgelopen week heeft Google Maps een belangrijke update (10.17.2) gekregen in de smartphone app waarbij men in 40 landen naast de getoonde maximumsnelheden, ongevallen en files nu ook kan zien wanneer er een flitspaal staat of er mobiel gecontroleerd wordt met een radar/flits als men de navigatie functie gebruikt. Wat betreft de flitspalen en mobiele flitsers is dat alleen nog te zien bij de Android versie.

Google maakt daarbij gebruik van het zogenaamde crowdsourcing waarbij de gebruikers de app van informatie voorzien, iets dat ook al gedaan wordt bij andere apps van Google zoals SocialDrive en Waze. Gebruikers van de app kunnen door middel van het ballonnetje met het plusteken (+) een locatie van een mobiele radar doorgeven.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Op vakantie in Spanje met Google Maps[/su_note]

De Dirección General de Tráfico (DGT) heeft Google echter gewaarschuwd dat het doorgeven en tonen van mobiele radars illegaal is. Wat betreft vaste flitspalen is er geen probleem want de locaties daarvan is openbare informatie maar mobiele flitsers (radares móviles) is een geheel ander verhaal.

Weliswaar plaatst de DGT op de eigen website dagelijks waar mobiel met een radar/flits gecontroleerd wordt maar er staat bij hen alleen de weg vermeld en niet de plaats en het exacte kilometerpunt waar dat gebeurt.

Vooralsnog heeft de DGT Google gewaarschuwd en is er nog geen actie ondernomen. De vraag is natuurlijk wat de Spaanse verkeersdienst kan doen tegen het delen via een smartphone app van informatie geleverd door gebruikers daarvan.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Als je dit in je auto hebt in Spanje kan dat tot 6.000 euro kosten[/su_note]

In Spanje zijn de “detector de radar” ofwel de radarverklikker en de “inhibidor de radar” ofwel de stoorradar waardoor de radar van de politie niet werkt illegaal en daar staan hoge boetes tot wel 6.000 euro op, zoals we hier al eens omschreven. Uiteraard is Google Maps niet geheel een radarverklikker of stoorradar maar de DGT en Guardia Civil zijn er niet blij mee.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

1
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Janus

DGT maakt weinig kans tegen crowdsharing van informatie. Er zijn zoveel alternatieven te bedenken om deze informatie te delen, als dat niet meer via Maps mag, dat een verbod zinloos is.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.