Zo kom je te weten of je een vitaal inkomen kan krijgen in Spanje

Zo kom je te weten of je een vitaal inkomen kan krijgen in Spanje
Beeld: Seguridad Social

Zo kom je te weten of je een vitaal inkomen kan krijgen in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Woon je in Spanje, ben je al meer dan 12 maanden officieel een resident van het land en heb je tenminste 12 maanden bijgedragen aan de Sociale Zekerheid, dan kun ook jij aanspraak maken op een minimum vitaal inkomen of ‘ingreso mínimo vital’ of afgekort IMV. Met deze online simulator kun je door vragen te beantwoorden erachter komen of ook jij een minimum leefbaar of vitaal inkomen kan ontvangen.

Vanaf 15 juni kan men met terugwerkende kracht tot 1 juni een IMV aanvragen maar omdat men aan nogal wat eisen moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op dit minimum vitaal inkomen is het soms lastig om erachter te komen of je er recht op hebt. Het IMV is echter geen ‘cadeautje’ van de Spaanse overheid en is bedoeld voor die huishoudens die het niet zo breed hebben en op of onder de armoedegrens leven.

Meer dan 850.000 huishoudens (want het is geen inkomen per persoon maar per huishouden) zullen profijt hebben van het IMV waardoor de extreme armoede met 80% verminderd kan worden. Het IVM geldt voor alle inwoners van Spanje die langer dan 12 maanden officieel een resident zijn in het land, dus ook in principe voor Nederlanders en Belgen die officieel de resident-status hebben en dat kunnen aantonen door middel van de ‘Certificado de Registro de Ciudadano de la Union’ (het groene kaartje).

LEESTIP: Verschil tussen een NIE-nummer, empadronamiento en tarjeta residencia

Maar hoe weet je nu of je aanspraak kan maken op dit IMV. Ten eerste moet je aan enkele eisen voldoen en ten tweede kun je daar achter komen door de volgende simulator van de Spaanse Sociale Zekerheid (Seguridad Social) te gebruiken.

GA NAAR de ‘Simulador del Ingreso Mínimo Vital’ (KLIK HIER)

Op de website van deze simulator dien je enkele vragen naar waarheid te beantwoorden waarna men het uiteindelijke geschatte (want dit is niet definitief) minimale vitale inkomen getoond wordt.

Houd daarbij rekening met het volgende, alleen als je hier aan voldoet heb je kans op het IVM:

  • Het IVM is niet per persoon maar per huishouden.
  • De aanvrager moet tussen de 23 en 65 jaar oud zijn of 18+ jaar met een kind..
  • Je moet minstens 12 maanden voorafgaand aan de aanvraag woonachtig zijn en officieel ingeschreven (residencia legal) staan in Spanje.
  • Je moet ten minste 12 maanden ingeschreven staan bij en bijgedragen hebben aan de Sociale Zekerheid (Seguridad Social).
  • Werkloos zijn is geen must want het IVM is ook te ontvangen als men werkt maar niet genoeg inkomen ontvangt om van rond te komen.
  • Je moet een vermogenslimiet (límite de patrimonio) hebben tussen 16.614 euro voor alleenstaanden en 43.396 euro in het geval van een huishouden van vier personen.

Verdere eisen komen aan bod in de vragen die gesteld worden in de IVM simulator die op de computer of op de tablet en smartphone te volgens is.

Dit zijn de vragen (afhankelijk van wat je beantwoord):

¿Resides de forma legal e ininterrumpida en España desde hace más de un año?

¿Has solicitado las pensiones y prestaciones a las que pudieras tener derecho excluidos salarios sociales, rentas mínimas de inserción o ayudas análogas de las comunidades autónomas?

¿Hay algún miembro de tu unidad de convivencia en situación de desempleo? La unidad de convivencia la forman las personas con las que convives en el mismo domicilio ya sean marido o mujer, pareja de hecho o familiares de hasta segundo grado.

¿La persona o personas desempleadas están inscritas como demandantes de empleo?

¿Vives solo? Ten en cuenta que también se considera vivir solo si compartes domicilio con personas que no son tu marido o tu mujer, pareja de hecho o familiares de hasta segundo grado.

¿Estás casado o tienes pareja de hecho?

¿Has vivido de forma independiente durante al menos los últimos 3 años?

¿Tienes entre 23 y 64 años?

Respecto a tu situación económica actual, sin incluir la vivienda habitual, ¿el valor de tus bienes o propiedades es superior a 16.614 €?

¿Eres administrador de derecho de una sociedad mercantil?

Según los datos que nos has aportado puedes tener derecho al Ingreso Mínimo Vital si tus ingresos mensuales del año anterior no superan los 452 €.

El importe que podría corresponderte sería la diferencia entre tus ingresos mensuales y 462 €.

Ten en cuenta que esta es una simulación y solo tiene un valor informativo.

Ga naar de inhoud