De schaduwzijde van het stierenrennen in Pamplona: 54 dode stieren

Oeps ... foto ontbreekt!

De schaduwzijde van het stierenrennen in Pamplona: 54 dode stieren

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – Op zaterdag 6 juli beginnen de San Fermín feesten in de stad Pamplona. Weliswaar gaat het bij deze stadsfeesten om veel meer dan alleen het stierenrennen en het doden van stieren in de arena, toch is dat wel de schaduwzijde achter dit internationaal bekende feest. Hemingway maakte van het stierenrennen iets romantisch maar achter de schermen vinden in slechts een week tijd 54 stieren de dood.

Vanaf zaterdag zijn alle ogen weer gericht op de stad Pamplona (Navarra) en vanaf zondag begint het populaire stierenrennen. Wat veel tv-kijkers en aanwezigen bij het stierenrennen wellicht niet weten is dat dezelfde stieren die de duizenden renners achtervolgen tot in de arena, later die avond de dood vinden in de stierenvechtersarena of achter de schermen worden gedood.

Volgens AnimaNaturlis worden de stieren die door de straten lopen bij het stierenrennen (encierro) later die dag gedood in de stierenarena tijdens het traditionele stierengevechten (corridas). Alleen stieren die tijdens het rennen gewond zijn geraakt worden vervangen door gezonde dieren maar dat houdt niet in dat deze gewonde stieren het overleven.

Het stierenrennen heeft bij de meeste mensen niets negatiefs want er is immers geen bloed te zien, de stieren lopen ‘vrij’ door de straten en zo af en toe kunnen ze renners verwonden of in het ergste geval zelfs doden. Maar wat de meeste mensen niet zien is dat de stieren al sinds vroeg in de morgen in paniek en stress leven en dus later die dag in het bijzijn van veel dronken en feestvierende toeschouwers koelbloedig worden gedood.

Interesse

Wellicht zijn het stierenrennen en het daarbij horende stierenvechten internationaal de meest bekende vorm van stieren mishandeling, om het zo maar te omschrijven terwijl anderen het een sport en cultuur noemen. Terwijl diverse politieke partijen zoals de PP, VOX en Ciudadanos graag geloven dat heel Spanje fan is van het stierenvechten is dat in de realiteit heel anders.

Mede dankzij de verandering van de publieke opinie vinden steeds meer Spanjaarden het stierenvechten onacceptabel. 3 van de 4 Spanjaarden (75,3%) zegt dat ze niets hebben met het stierenvechten, dat ze er nooit naartoe gaan en een groot deel van de Spanjaarden meent dat er een einde moet komen aan het stierenvechten.

Volgens de cijfers van het Spaanse ministerie van Cultuur en Sport waren er in het jaar 2017 (cijfers 2018 niet bekend) meer dan 5 miljoen Spanjaarden die naar een stierengevecht gingen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Aantal festiviteiten met stieren flink gedaald in Spanje[/su_note]

Cijfers

In 2018 vonden er 369 stierengevechten (corridas de toros) plaats, 169 festejos de rejones, 217 novillados con picadores, 219 festivals (festivales), 118 gemixte festiviteiten (festejos mixtos) en daarnaast nog festiviteiten zoals de acrobatische stiersprongen (concurso de recortes) en het stierenrennen (encierro/correbous)

Wat betreft het stierenvechten vonden er in 2018 nog steeds 369 plaats in Spanje maar dat is een historisch minimum en 61,3% minder dan het record van 953 corridas de toros in 2007.

Ga naar de inhoud