skip to Main Content
De schaduwzijde van het stierenrennen in Pamplona: 54 dode stieren
Pixabay

De schaduwzijde van het stierenrennen in Pamplona: 54 dode stieren

PAMPLONA – Op zaterdag 6 juli beginnen de San Fermín feesten in de stad Pamplona. Weliswaar gaat het bij deze stadsfeesten om veel meer dan alleen het stierenrennen en het doden van stieren in de arena, toch is dat wel de schaduwzijde achter dit internationaal bekende feest. Hemingway maakte van het stierenrennen iets romantisch maar achter de schermen vinden in slechts een week tijd 54 stieren de dood.

Vanaf zaterdag zijn alle ogen weer gericht op de stad Pamplona (Navarra) en vanaf zondag begint het populaire stierenrennen. Wat veel tv-kijkers en aanwezigen bij het stierenrennen wellicht niet weten is dat dezelfde stieren die de duizenden renners achtervolgen tot in de arena, later die avond de dood vinden in de stierenvechtersarena of achter de schermen worden gedood.

Volgens AnimaNaturlis worden de stieren die door de straten lopen bij het stierenrennen (encierro) later die dag gedood in de stierenarena tijdens het traditionele stierengevechten (corridas). Alleen stieren die tijdens het rennen gewond zijn geraakt worden vervangen door gezonde dieren maar dat houdt niet in dat deze gewonde stieren het overleven.

Het stierenrennen heeft bij de meeste mensen niets negatiefs want er is immers geen bloed te zien, de stieren lopen ‘vrij’ door de straten en zo af en toe kunnen ze renners verwonden of in het ergste geval zelfs doden. Maar wat de meeste mensen niet zien is dat de stieren al sinds vroeg in de morgen in paniek en stress leven en dus later die dag in het bijzijn van veel dronken en feestvierende toeschouwers koelbloedig worden gedood.

Interesse

Wellicht zijn het stierenrennen en het daarbij horende stierenvechten internationaal de meest bekende vorm van stieren mishandeling, om het zo maar te omschrijven terwijl anderen het een sport en cultuur noemen. Terwijl diverse politieke partijen zoals de PP, VOX en Ciudadanos graag geloven dat heel Spanje fan is van het stierenvechten is dat in de realiteit heel anders.

Mede dankzij de verandering van de publieke opinie vinden steeds meer Spanjaarden het stierenvechten onacceptabel. 3 van de 4 Spanjaarden (75,3%) zegt dat ze niets hebben met het stierenvechten, dat ze er nooit naartoe gaan en een groot deel van de Spanjaarden meent dat er een einde moet komen aan het stierenvechten.

Volgens de cijfers van het Spaanse ministerie van Cultuur en Sport waren er in het jaar 2017 (cijfers 2018 niet bekend) meer dan 5 miljoen Spanjaarden die naar een stierengevecht gingen.

Cijfers

In 2018 vonden er 369 stierengevechten (corridas de toros) plaats, 169 festejos de rejones, 217 novillados con picadores, 219 festivals (festivales), 118 gemixte festiviteiten (festejos mixtos) en daarnaast nog festiviteiten zoals de acrobatische stiersprongen (concurso de recortes) en het stierenrennen (encierro/correbous)

Wat betreft het stierenvechten vonden er in 2018 nog steeds 369 plaats in Spanje maar dat is een historisch minimum en 61,3% minder dan het record van 953 corridas de toros in 2007.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Spijtig maar op dat punt zijn Spanjaarden ongeletterde wilden hoop dat er elk jaar vele mensen vertrappeld worden hoe meer hoe liever zodat dit WALGELIJK circus eindelijk stopt

 2. Ze worden echt gewoon opgegeten hoor , niks mis mee.
  Weten jullie hoeveel er elke week door het abottoir gaan. ? en ook niet allemaal pijnloos. ?
  Ik vind het weer eens storm in een glas water.
  Zelf heb ik meer problemen met de verloedering van de maatschappij. !
  prettig weekend allemaal.

 3. Geachte redactie en lezers,
  De toon van het artikel en vooral de reacties van lezers zijn ongenuanceerd.
  Laat ik vooropstellen dat ik geen voorstander ben van het stierenvechten in de arena. Echter: ik ken Navarra heel goed, kom er zeer regelmatig en heb gezien hoe deze dieren jarenlang bijzonder goed verzorgd worden. De stieren leven in de mooie groene heuvels in Navarra en worden werkelijk fantastisch goed verzorgd. Vergelijk dat eens met de runderen die als biefstukje eindigen in de Nederlandse supermarkten. Heeft u weleens gezien hoe deze dieren leven alvorens op brute wijze geslacht te worden?
  Enige nuance is dus op zijn plaats.
  Ik las ook een reactie over Catalonië. Hier is het stierenvechten niet afgeschaft met het oog op dierenwelzijn maar om politieke beweegredenen. Catalanen zijn trouwens net zulke carnivoren als Spanjaarden uit andere streken, maak u geen illusies.

  1. Beste Pieter,
   Ik respecteer uw mening en het is erg fijn dat u uw kennis deelt over Navarra en de wijze waarop de stieren jarenlang een heerlijk leven hebben om dan eerst een paar minuten door Pamplona te lopen om later die middag langzaam afgeslagt te worden.
   De vergelijking met een biefstuk uit de supermarkt vindt u beter op zijn plaats dan de inbreng van andere ongenuanceerde lezers.
   En met betrekking tot het afschaffen van het stierenvechten in Catalonië: nee hoor geen illusies. Maar Catalonië is hierdoor, in tegenstelling tot Spanje, wel te vergelijken met de rest van Europa, alwaar stierenvechten alwaar de stieren gedood worden, geheel niet bestaat.

 4. Spanje mag wel eens kijken wat er in Catalonië gedaan is. Hier heeft de Catalaanse regering gestemd wat te doen met stierenvechten. Aangezien de meerderheid tegen het stierenvechten was, is dit sindsdien verboden…

 5. De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren.
  Mahatma Gandhi (1869-1948)

 6. Ik wil de redactie bedanken voor dit artikel, zodat er nog meer bekendheid is gekomen aan de gruwelijkheden die achter dit “feest” schuil gaan!
  Spanje heeft zoveel moois te bieden in muziek, dans, eten, feesten, sport zodat ze deze martelingen (die over de hele wereld verafschuwd worden) niet nodig hebben!

  1. Ik ben ook tegen stierenvechten al is het in de Middellandse cultuur verweven. In de geschiedenis moesten jonge mannen hun mannelijkheid tonen om zich volwassen te voelen! Maar de Nederlanders moeten niet hypocriet doen!
   Wij stoppen duizenden varkens in een hok met het gevolg dat door hun uitwerpselen de boel makkelijk in de fik kan vliegen, dat is toch ook niet diervriendelijk! Stop daar ook mee!
   Maar stierenvechten moet ook stoppen!

 7. HET IS ZO WALGELIJK IN EN IN WALGELIJK WAT DE SPANJAARDEN DOEN. DAAR ZIJN GEEN GENOEG WOORDEN OM DIT OP SCHRIJVEN. HET ZIJN JE REINSTE SCHOFTEN DIE DIT DOEN, STOP STOP DAAR NU MEE EN LEER VAN EENS VAN DEZE DIEREN TE HOUDEN EN ZE NIET OP EEN ZEER LAFFE MANIER TE MISHANDELEN EN TE DODEN. WORDT NU EENS EEN VOLWASSEN SPANJAARD.

   1. Nee, zeker, natuurlijk niet. Ik vind het verschrikkelijk wat er met die beesten gebeurt 😪 Maar bedankt voor de info, vroeg het me zo af. Het is walgelijk, maar gelukkig gaat het vlees in ieder geval niet verloren.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken