De schaduwzijde van het stierenrennen in Pamplona: 54 dode stieren

De schaduwzijde van het stierenrennen in Pamplona: 54 dode stieren
Beeld: Pixabay

PAMPLONA – Op zaterdag 6 juli beginnen de San Fermín feesten in de stad Pamplona. Weliswaar gaat het bij deze stadsfeesten om veel meer dan alleen het stierenrennen en het doden van stieren in de arena, toch is dat wel de schaduwzijde achter dit internationaal bekende feest. Hemingway maakte van het stierenrennen iets romantisch maar achter de schermen vinden in slechts een week tijd 54 stieren de dood.

Vanaf zaterdag zijn alle ogen weer gericht op de stad Pamplona (Navarra) en vanaf zondag begint het populaire stierenrennen. Wat veel tv-kijkers en aanwezigen bij het stierenrennen wellicht niet weten is dat dezelfde stieren die de duizenden renners achtervolgen tot in de arena, later die avond de dood vinden in de stierenvechtersarena of achter de schermen worden gedood.

Volgens AnimaNaturlis worden de stieren die door de straten lopen bij het stierenrennen (encierro) later die dag gedood in de stierenarena tijdens het traditionele stierengevechten (corridas). Alleen stieren die tijdens het rennen gewond zijn geraakt worden vervangen door gezonde dieren maar dat houdt niet in dat deze gewonde stieren het overleven.

Het stierenrennen heeft bij de meeste mensen niets negatiefs want er is immers geen bloed te zien, de stieren lopen ‘vrij’ door de straten en zo af en toe kunnen ze renners verwonden of in het ergste geval zelfs doden. Maar wat de meeste mensen niet zien is dat de stieren al sinds vroeg in de morgen in paniek en stress leven en dus later die dag in het bijzijn van veel dronken en feestvierende toeschouwers koelbloedig worden gedood.

Interesse

Wellicht zijn het stierenrennen en het daarbij horende stierenvechten internationaal de meest bekende vorm van stieren mishandeling, om het zo maar te omschrijven terwijl anderen het een sport en cultuur noemen. Terwijl diverse politieke partijen zoals de PP, VOX en Ciudadanos graag geloven dat heel Spanje fan is van het stierenvechten is dat in de realiteit heel anders.

Mede dankzij de verandering van de publieke opinie vinden steeds meer Spanjaarden het stierenvechten onacceptabel. 3 van de 4 Spanjaarden (75,3%) zegt dat ze niets hebben met het stierenvechten, dat ze er nooit naartoe gaan en een groot deel van de Spanjaarden meent dat er een einde moet komen aan het stierenvechten.

Volgens de cijfers van het Spaanse ministerie van Cultuur en Sport waren er in het jaar 2017 (cijfers 2018 niet bekend) meer dan 5 miljoen Spanjaarden die naar een stierengevecht gingen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Aantal festiviteiten met stieren flink gedaald in Spanje[/su_note]

Cijfers

In 2018 vonden er 369 stierengevechten (corridas de toros) plaats, 169 festejos de rejones, 217 novillados con picadores, 219 festivals (festivales), 118 gemixte festiviteiten (festejos mixtos) en daarnaast nog festiviteiten zoals de acrobatische stiersprongen (concurso de recortes) en het stierenrennen (encierro/correbous)

Wat betreft het stierenvechten vonden er in 2018 nog steeds 369 plaats in Spanje maar dat is een historisch minimum en 61,3% minder dan het record van 953 corridas de toros in 2007.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

15
Reageer op dit artikel

9 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Son

En wat te denken over ” halal ” vlees
Of durft niemand hier over na te denken

Eddy

Spijtig maar op dat punt zijn Spanjaarden ongeletterde wilden hoop dat er elk jaar vele mensen vertrappeld worden hoe meer hoe liever zodat dit WALGELIJK circus eindelijk stopt

Klaas de Groot

Ze worden echt gewoon opgegeten hoor , niks mis mee.
Weten jullie hoeveel er elke week door het abottoir gaan. ? en ook niet allemaal pijnloos. ?
Ik vind het weer eens storm in een glas water.
Zelf heb ik meer problemen met de verloedering van de maatschappij. !
prettig weekend allemaal.

Pieter Janssen

Geachte redactie en lezers, De toon van het artikel en vooral de reacties van lezers zijn ongenuanceerd. Laat ik vooropstellen dat ik geen voorstander ben van het stierenvechten in de arena. Echter: ik ken Navarra heel goed, kom er zeer regelmatig en heb gezien hoe deze dieren jarenlang bijzonder goed verzorgd worden. De stieren leven in de mooie groene heuvels in Navarra en worden werkelijk fantastisch goed verzorgd. Vergelijk dat eens met de runderen die als biefstukje eindigen in de Nederlandse supermarkten. Heeft u weleens gezien hoe deze dieren leven alvorens op brute wijze geslacht te worden? Enige nuance is… Lees verder »

Peter

Beste Pieter, Ik respecteer uw mening en het is erg fijn dat u uw kennis deelt over Navarra en de wijze waarop de stieren jarenlang een heerlijk leven hebben om dan eerst een paar minuten door Pamplona te lopen om later die middag langzaam afgeslagt te worden. De vergelijking met een biefstuk uit de supermarkt vindt u beter op zijn plaats dan de inbreng van andere ongenuanceerde lezers. En met betrekking tot het afschaffen van het stierenvechten in Catalonië: nee hoor geen illusies. Maar Catalonië is hierdoor, in tegenstelling tot Spanje, wel te vergelijken met de rest van Europa, alwaar… Lees verder »

Peter

Spanje mag wel eens kijken wat er in Catalonië gedaan is. Hier heeft de Catalaanse regering gestemd wat te doen met stierenvechten. Aangezien de meerderheid tegen het stierenvechten was, is dit sindsdien verboden…

Wilfried

De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren.
Mahatma Gandhi (1869-1948)

sonia.declercq@gmail.com

Helemaal akkoord.

ASCEET Hugo Bedankt

Prachtige wijze woorden.

Wizza

Ik wil de redactie bedanken voor dit artikel, zodat er nog meer bekendheid is gekomen aan de gruwelijkheden die achter dit “feest” schuil gaan!
Spanje heeft zoveel moois te bieden in muziek, dans, eten, feesten, sport zodat ze deze martelingen (die over de hele wereld verafschuwd worden) niet nodig hebben!

Bas van Noort

Ik ben ook tegen stierenvechten al is het in de Middellandse cultuur verweven. In de geschiedenis moesten jonge mannen hun mannelijkheid tonen om zich volwassen te voelen! Maar de Nederlanders moeten niet hypocriet doen!
Wij stoppen duizenden varkens in een hok met het gevolg dat door hun uitwerpselen de boel makkelijk in de fik kan vliegen, dat is toch ook niet diervriendelijk! Stop daar ook mee!
Maar stierenvechten moet ook stoppen!

Johanna

HET IS ZO WALGELIJK IN EN IN WALGELIJK WAT DE SPANJAARDEN DOEN. DAAR ZIJN GEEN GENOEG WOORDEN OM DIT OP SCHRIJVEN. HET ZIJN JE REINSTE SCHOFTEN DIE DIT DOEN, STOP STOP DAAR NU MEE EN LEER VAN EENS VAN DEZE DIEREN TE HOUDEN EN ZE NIET OP EEN ZEER LAFFE MANIER TE MISHANDELEN EN TE DODEN. WORDT NU EENS EEN VOLWASSEN SPANJAARD.

Maikel

Wat gebeurd er eigenlijk daarna met de dode beesten? Worden ze opgegeten?

Wizza

Dat wel, maar de gruwelijkheden zijn er natuurlijk niet minder om!

Maikel

Nee, zeker, natuurlijk niet. Ik vind het verschrikkelijk wat er met die beesten gebeurt 😪 Maar bedankt voor de info, vroeg het me zo af. Het is walgelijk, maar gelukkig gaat het vlees in ieder geval niet verloren.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.