Gaan Nederlanders en Belgen minder met eigen vervoer naar Spanje vanwege hoge brandstofprijzen?

Gaan Nederlanders en Belgen minder met eigen vervoer naar Spanje vanwege hoge brandstofprijzen?
Beeld: Canva

Gaan Nederlanders en Belgen minder met eigen vervoer naar Spanje vanwege hoge brandstofprijzen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We kunnen er niet meer omheen, het tanken is een zeer dure zaak geworden en dat heeft bij veel personen invloed op het gebruik van de eigen auto. Vanwege de torenhoge brandstofprijzen laten veel personen hun auto vaker staan. Maar hebben deze hoge benzine- en dieselprijzen ook een invloed op de beslissing om met eigen vervoer naar Spanje te rijden?

Je zou zeggen dat het met eigen vervoer op vakantie gaan met alle personeelsproblemen bij de luchthavens en het stakende cabinepersoneel en/of piloten de beste oplossing zou zijn dit jaar. Maar de hoge benzine- en dieselprijzen hebben ervoor gezorgd dat ook dat geen goedkope optie meer is. Daarom zijn er wellicht personen die hun vakantieplannen aan moeten passen en ervoor kiezen om opnieuw een staycation in eigen land of dichter bij huis te blijven.

Voor de Nederlanders geldt dat het niet uitmaakt waar ze naartoe rijden, ze zijn altijd goedkoper uit, op de Noordse landen na dan want in Zweden, Noorwegen en Denemarken is tanken nóg duurder. Dus op vakantie naar Duitsland, België, Frankrijk en Spanje zal altijd goedkoper zijn. Dat neemt echter niet weg dat het tanken ook in die landen veel duurder is geworden.

Toch zegt 36 procent bij een recente Nederlandse enquête dat ze vanwege de hoge prijzen overweegt om helemaal niet op vakantie te gaan. 28 procent zegt dat ze dichter bij huis zullen blijven. 55 procent zegt dat ze bereid is om een stuk om te rijden om zo goedkoper te kunnen tanken. Bij dat laatste valt te denken aan door Duitsland of Luxemburg rijden of in Frankrijk en Spanje van de snelweg af te gaan om ergens anders goedkoper te tanken. Daarbij moet je wel opletten want als je veel moet rijden om een goedkoper tankstation te vinden dan kan dat ook weer duurder zijn omdat je meer benzine/diesel verbruikt.

En hoe weet je wat de brandstofprijzen zijn onderweg? Er zijn een veelvoud aan smartphone apps te downloaden en we hebben ze niet allemaal bekeken. Maar het is ook mogelijk naar Google Maps te gaan, de app die al veel reizigers gebruiken om hun route te bepalen, afstanden uit te rekenen etc. Op de smartphone is het ook mogelijk om de brandstofprijzen te zien bij de tankstations. We hebben daar HIER uitgebreid over geschreven.

tanken2
Hoe kun je de brandstofprijzen zien bij Spaanse tankstations via Google Maps?
Sinds vorig jaar toont de smartphone app van Google Maps ook de huidige benzine- en dieselprijzen bij de tankstations in Spanje. Hoe je dat kunt zien leggen we in dit artikel uit (met foto’s).
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud