5x beste Spaanse steden om een ijsje te eten

5x beste Spaanse steden om een ijsje te eten
Beeld: via canva.com

5x beste Spaanse steden om een ijsje te eten

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In de warme zomermaanden (en voor veel mensen het hele jaar door) is er niets verfrissender dan het eten van een ijsje. Natuurlijk kun je ijs zelf in de supermarkt kopen, maar een lekker ambachtelijk gemaakt ijsje van een ijssalon of ‘heladeria’ in het Spaans is natuurlijk veel lekkerder. Maar, wat zijn de 5x beste steden in Spanje om een ijsje te eten volgens de website Holidu?

In Spanje zijn de terrassen van steden en dorpen afgeladen vol met mensen die van het prachtige weer willen genieten terwijl ze rustig iets verkoelends drinken. Onder alle opties is er één product dat over de hele wereld bekendstaat als een icoon van de zomerperiode: het ijsje. Holidu, dé online boekingssite voor vakantiehuizen, heeft een tour gemaakt door heel Spanje op zoek naar de steden met de grootste hoeveelheid en kwaliteit van ijssalons. Na een grondige studie zijn de beste Spaanse steden om van topkwaliteit ijs te genieten deze zomer onthuld.

1. Cádiz (1,78 ijssalons per 10.000 inwoners)

Cádiz, een prachtige kuststad in het zuiden van Spanje, staat ongetwijfeld bovenaan als het gaat om de beste ijsstad in Spanje. Met de idyllische stranden en bruisende sfeer is Cádiz de ideale plek om te genieten van overheerlijk ijs. De lokale ijssalons bieden een breed scala aan smaken, van traditionele keuzes zoals volle chocolade en romige vanille tot unieke creaties zoals olijfolie en sherry. Bezoekers kunnen de historische straten van Cádiz verkennen, zich onderdompelen in de mediterrane sfeer en tussendoor genieten van het verkoelende ijs, wat hun zomerse vakantie-ervaring nog aangenamer maakt.

2. Alicante (1,61 ijssalons per 10.000 inwoners)

Alicante, een schilderachtige stad aan de oostkust van Spanje, staat er trots op de tweede beste ijsstad van Spanje te zijn. Met zijn zonovergoten klimaat en indrukwekkende stranden is Alicante een heerlijk toevluchtsoord voor ijsliefhebbers. De ijssalons van de stad trekken bezoekers met een verleidelijk scala aan smaken, variërend van klassieke favorieten zoals romige pistache en zoete aardbei tot inventieve combinaties zoals horchata en turrón. Terwijl men door de charmante straatjes en levendige pleinen wandelt, wordt het genieten van een bolletje verrukkelijk ijs een onvergetelijk deel van de ervaring in Alicante.

3. Málaga (1,53 ijssalons per 10.000 inwoners)

Málaga, gelegen in het hart van de Costa del Sol, staat er trots op de derde beste ijsstad van Spanje te zijn. Tussen het zonnige klimaat en het rijke culturele erfgoed, bieden de ijssalons in Málaga een grote variëteit aan bevroren lekkernijen die de smaakpapillen verwennen. Je kunt genieten van traditionele Spaanse smaken zoals churros en chocolade, of je kunt voor iets avontuurlijkers gaan zoals mango en chili. Met een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee en een gastvrije sfeer, wordt het eten van een ijsje in Málaga een onweerstaanbaar genot voor zowel locals als bezoekers tijdens de zomermaanden.

4. Girona (1,51 ijssalons per 10.000 inwoners)

Girona, gelegen in het pittoreske Catalonië, is trots de vierde beste ijsstad van Spanje te zijn. Tussen de betoverende middeleeuwse architectuur en de bruisende sfeer van de stad, kunnen ijsliefhebbers hun hart ophalen aan een breed scala van ijzige lekkernijen. De ijssalons in Girona lokken met smaken die variëren van de klassieke rijkheid van donkere chocolade tot de unieke smaak van crema catalana. Met elke romige lepel kunnen bezoekers de perfecte balans proeven tussen traditie en innovatie, die het smakelijke ijs assortiment van Girona kenmerkt.

5. Toledo (1,50 ijssalons per 10.000 inwoners)

Toledo, een stad doordrenkt met geschiedenis en cultuur, maakt met recht aanspraak op haar plek als de vijfde beste ijsstad van Spanje. Tussen de oude straten en iconische monumenten, ontdekken bezoekers een reeks aan ijssalons die bevroren traktaties bieden om elke zoete trek te stillen. Van traditionele favorieten zoals fluweelachtige vanille en rijke pistache, tot unieke Spaanse smaken zoals saffraan en amandel, de ijs-scene in Toledo viert haar culinaire erfgoed. Verwen jezelf en geniet van de harmonieuze combinatie van traditie en moderniteit die het ijs in Toledo kenmerkt.

Europa

Holidu heeft ook internationaal gekeken naar de beste ijssteden van Europa waarbij in de top tien alleen Málaga voorkomt met 87 ijssalons in de stad. Dat is echter veel minder dan de 255 ijssalons in Milaan of de 162 ijssalons in Turijn en de maar liefst 451 ijssalons in Rome. Er staan in de top 10 geen Nederlandse of Belgische steden vermeld, maar op de zestiende plaats staat een tweede Spaanse stad, Sevilla, als de stad waar 76 ‘heladerias’ te vinden zijn.

Onderzoek

Dit onderzoek is samengesteld door massaal gegevens te onttrekken aan Google Maps. Holidu gebruikte het sleutelwoord “ijssalon” in alle Europese talen om data over ijssalons in bepaalde landen te verzamelen. De onderzoekers hebben geen rekening gehouden met resultaten zoals patisserieën en bakkerijen. De rangorde is gebaseerd op het aantal ijssalons per inwoner (dichtheid) en de data zijn verzameld in juli 2023. Voor de Europese ranglijst is alleen gekeken naar steden met 500.000 of meer inwoners.

Ga naar de inhoud