Search
menu
Search

Grote bosbrand aan de Costa Brava met 435 ha verwoeste natuur (UPDATE)

Grote bosbrand aan de Costa Brava met 435 ha verwoeste natuur
Beeld: @interiorcat / twitter

Grote bosbrand aan de Costa Brava met 435 ha verwoeste natuur (UPDATE)

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Costa Brava heeft sinds afgelopen vrijdagmiddag te maken met een grote natuur- en bosbrand in de gemeente Colera, vlak bij de Camping Sant Miquel en het dorp Portbou op de Franse grens. De inwoners van diverse dorpen moeten binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden vanwege de rookontwikkeling terwijl er ook 135 bewoners van hoofdzakelijk afgelegen woningen geëvacueerd zijn. Tot nu toe is alweer 435 hectare natuur door de vlammenzee verwoest.

UPDATE: zondag 6 augustus:

brandweer
573 hectare natuur verwoest tijdens de nu gestabiliseerde bosbrand aan de Costa Brava
De grote natuur- en bosbrand in Portbou aan de Costa Brava, op de grens met Frankrijk, is gestabiliseerd nadat er 573 hectare natuur is verwoest, geëvacueer …
icoon2022www.spanjevandaag.com

De Catalaanse brandweer heeft bewoners in het hoger gelegen gebied van de gemeente Portbou en Colera, samen met een woonwijk in Llançà, opgedragen binnen te blijven en alles te sluiten als gevolg van de bosbrand. Deze brand, die vrijdagmiddag rond 16.30 uur begon, is nog niet onder controle waardoor al 435 hectare natuur is verbrand. De brandweer maakt zich echter zorgen om de hoge temperatuur, de droge natuur en de aanhoudende tramontana wind waardoor de brand een potentieel heeft van 2.700 hectare natuur dat verwoest kan worden.

Brandweerteams zijn druk bezig om te voorkomen dat het vuur vanuit Portbou de gemeente Llançà en het natuurpark Cap de Creus bereikt. Door het vuur werden 135 mensen gedwongen te evacueren. Tot dusver is al 435 hectare vernietigd door de vlammen, een aantal dat nog steeds kan toenemen. Op zaterdag zijn er 250 brandweerlieden en leden van de ADF actief op het terrein om de situatie onder controle te krijgen.

Door de brand is de N-260 weg van Llançà tot aan de Franse grens gesloten voor verkeer. Frankrijk draagt ook bij aan de werkzaamheden om het vuur te doven. De krachtige tramontana wind, met windvlagen van bijna 90 kilometer per uur, maakt het werk van de brandweer moeilijk. De brand begon op een hoger gelegen punt maar daalde af naar een weidegebied ten noorden van het dorp Colera dat geholpen heeft om de verspreiding van het vuur te vertragen.

De hoofdcoördinator van de brandweer onderstreept dat dit een complexe brand is, waarvan de beheersing bemoeilijkt wordt door de sterke windstoten in het gebied. Deze ongunstige weersomstandigheden, veroorzaakt door de wind, verhinderden vrijdag en zaterdagmorgen de inzet van luchtsteun bij het bestrijden van de brand.

Ga naar de inhoud