Staat jouw Spaanse woning in een overstromingsgebied? Bekijk het op deze kaart

Staat jouw Spaanse woning in een overstromingsgebied? Bekijk het op deze kaart
Beeld: via canva.com

Staat jouw Spaanse woning in een overstromingsgebied? Bekijk het op deze kaart

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De recente DANA-storm die met veel regen en onweer over grote delen van het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden trok, heeft opnieuw laten zien dat rivieren makkelijk uit hun oevers treden met overstromingen tot gevolg. Het komt maar al te vaak voor dat huizen deels vernield of beschadigd raken door overstromingen, waar helaas ook regelmatig mensen bij overlijden. Heb jij een tweede of eerste woning in Spanje en wil je weten of deze in een gebied ligt waar overstromingen kunnen voorkomen? Kijk dan eens op de onderstaande interactieve kaart van Spanje.

Klimaatverandering of niet, er komen ook in Spanje steeds meer overstromingen voor wanneer rivieren door de enorme regenval uit hun oevers raken of getroffen worden door het stijgende zeewater. Meer dan één miljoen huishoudens in Spanje staan in overstroombare gebieden, met een gemiddelde of mogelijke kans op overstromingen. Dit is 4,3% van alle woningen in het land, volgens berekeningen van de krant elDiario.es op basis van gegevens van het Kadaster en het Nationale Systeem voor Cartografie van Overstroombare Gebieden.

De gegevens van de onderstaande kaart van Spanje bevatten alle gebouwen die zich in gebieden bevinden die in een risicogebied staan. Deze gebieden hebben een terugkeerperiode van 100 jaar, wat betekent dat er tijdens deze periode een of meerdere overstromingen plaatsvinden. Op de kaart kun je zien of jouw huis of straat in een overstroombaar gebied ligt.

In Spanje zijn er meer dan 370.000 gebouwen die in overstroombare gebieden staan. Dit is een probleem, omdat overstromingen en de stijging van de zeespiegel steeds vaker voorkomen. Dit is de eerste keer dat de situatie van de meer dan 12 miljoen woningen in Spanje is geanalyseerd.

Ga naar de inhoud