Geliefde reddingshond ‘Norte’ in Benasque overleden

Geliefde reddingshond ‘Norte’ in Benasque overleden
Beeld: @Benasque_ / twitter

Geliefde reddingshond ‘Norte’ in Benasque overleden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – De inwoners en veel vaste bezoekers rouwen om de dood van de hond ‘Norte’. Het gaat daarbij om de geliefde reddingshond die bekend is bij alle inwoners en bezoekers van de Benasque-vallei in de Spaanse Pyreneeën. Zes maanden geleden ging ‘Norte’ met pensioen maar zijn vrolijke aanwezigheid is nooit echt vergeten.

De dood van ‘Norte’ werd door diverse hotels en de refugio La Renclusa bekend gemaakt waarna meteen honderden mensen hun condoleances gaven via social media. ‘Norte’ was namelijk een bekende persoonlijkheid in Benasque en er is bijna niemand die de hond niet kent.

De Aneto is met zijn 3.404 meter de hoogste berg van de Spaanse Pyreneeën. Hij torent boven de vallei van Benasque uit, en trekt jaarlijks heel wat kijklustigen. Dat het ook wel eens fout gaat op zo een hoogte hoeft geen betoog, en dan is menselijk en soms zelfs dierlijk ingrijpen nodig om erger te voorkomen. 

Op de hellingen van de Aneto was de hond Norte gedurende jaren een vaste waarde. Hij fungeerde er als gids voor de klimmers en nam deel aan tal van reddingsacties. In maart 2022 ging Norte met pensioen en bracht hij zijn oude dag door in de refugio de La Renclusa waar hij goed verzorgd werd. De echo’s van zijn geblaf klinken nog steeds na in de herinnering van de inwoners van de vallei van Benasque.

Waar Norte precies vandaan kwam is altijd een mysterie geweest. Wel is zeker dat iedereen goed door de hond ontvangen werd. Afhankelijk van het seizoen kon je hem zowel vinden bij La Renclusa als in de zone van de Llanos del Hospital in Benasque zelf. Als het slecht weer was, trad Norte meer dan eens als een uitmuntende gids op.

Ga naar de inhoud