Ford lanceert in Spanje de eerste handsfree auto die zelf kan rijden

Ford lanceert in Spanje de eerste handsfree auto die zelf kan sturen
Beeld: Ford / web

Ford lanceert in Spanje de eerste handsfree auto die zelf kan rijden

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft toestemming gekregen van het ministerie van Economische Zaken, Handel en Toerisme, in samenwerking met de Spaanse verkeersdienst DGT, om zijn BlueCruise-systeem in te voeren. Dit systeem maakt handsfree rijden op Spaanse snelwegen en autowegen mogelijk.

Volgens Ford is het eerste automerk dat deze toestemming heeft gekregen in Spanje waarmee dit het derde Europese land is waar BlueCruise beschikbaar is, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Klanten die vanaf 12 oktober 2023 een Ford Mustang Mach-E kopen, kunnen deze technologie via een abonnement activeren. Ford biedt een gratis proefperiode van 90 dagen aan in het eerste jaar na aankoop van het voertuig. Daarna kunnen klanten het systeem voor 24,99 euro per maand activeren.

BlueCruise wordt geactiveerd in ‘Blue Zones’, die delen van de Spaanse snelwegen en autowegen waar het systeem beschikbaar is. Bestuurders die deze technologie gebruiken, kunnen hun handen veilig van het stuur en hun voet van het gaspedaal halen wanneer ze zich in een Blue Zone bevinden. Volgens de website van Ford bevindt 90% van alle snelwegen en autowegen in Spanje zich in de Blue Zones.

Wat is BlueCruise?

BlueCruise is een semi-autonome rijmodus van Ford die beschikbaar is op bepaalde modellen van de F-150, Mustang Mach-E en Explorer. Het systeem maakt gebruik van een reeks sensoren, waaronder een LiDAR-scanner, radar en camera’s, om de omgeving van het voertuig te scannen en te navigeren.

BlueCruise werkt op vooraf geselecteerde snelwegen in diverse landen. Zodra het systeem een geschikte snelweg heeft geïdentificeerd, kan de bestuurder de BlueCruise-knop op het stuur indrukken om de modus te activeren. Wanneer BlueCruise is geactiveerd, neemt het systeem de controle over het voertuig over, inclusief het accelereren, remmen en sturen. De bestuurder moet echter nog steeds oplettend en alert zijn om het systeem in geval van nood te kunnen overnemen.

BlueCruise is een van de meest geavanceerde semi-autonome systemen op de markt. Het systeem is nog in ontwikkeling, maar het heeft het potentieel om het autorijden veiliger en comfortabeler te maken.

Ga naar de inhoud