Een derde van ons leven brengen we door met slapen. Slapen zelf is nog steeds een groot mysterie voor de wetenschap, maar het is duidelijk dat slaap essentieel is voor de gezondheid en het leven van de mens. Uit een studie blijkt dat Spanjaarden niet zo goed slapen als wordt gedacht, zonder de beroemde siësta en minder dan acht uur slaap per nacht.
De slaapgewoonten zijn niet overal hetzelfde. Dat blijkt uit een van de grootste studies naar slaap. Onderzoekers van de National University of Singapore en het Finse bedrijf Oura Health hebben de slaappatronen van 200.000 mensen uit 35 landen bestudeerd, dankzij apparaten in hun horloges die slaap volgen op basis van bewegingen, hartslag en lichaamstemperatuur.
Ze hebben bevestigd dat er ‘vroege vogels’-landen zijn (die vol vroege vogels zitten) en ‘nachtuil’-landen (waar nachtbrakers de overhand hebben). Ze hebben vastgesteld dat er in Azië minder wordt geslapen dan in het Westen. En dat er mensen zijn die met zes uur slaap actief zijn en anderen die veel meer nodig hebben.
Het onderzoek bevestigt ook dat Spanjaarden weinig slapen. Het land staat op de 25e plaats van de 35 onderzochte landen met gemiddeld 6,8 uur op weekdagen en 7,1 uur in het weekend. Over de kwaliteit van de slaap is het Spaanse niveau gemiddeld. Volgens deze gegevens wordt er in Spanje niet goed geslapen, vooral omdat de werkdagen te lang zijn en er geen tijd is voor een dutje (siësta), aldus de onderzoekers.
Spanjaarden gaan om half twaalf ’s avonds naar bed en staan om kwart voor acht ’s ochtends op, bijna een uur later dan Nieuw-Zeelanders, Amerikanen en Nederlanders.
De landen die het beste slapen zijn Nieuw-Zeeland, Finland, Nederland, Ierland, Estland en Australië met acht uur ontspannen slaap. Aan de andere kant van de tabel staat Japan met slechts 6 uur slaap, iets meer rusten ze in Zuid-Korea, India, Singapore, Hongkong of Thailand, waar ze niet meer dan zes en een half uur slaap krijgen.