Klimaatactivisten slaan toe in het Prado museum in Madrid

Klimaatactivisten slaan toe in het Prado museum in Madrid
Beeld: YouTube / screenshot

Klimaatactivisten slaan toe in het Prado museum in Madrid

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks dat de Spaanse musea recent nog aangaven dat ze voorbereid zijn op eventuele acties van klimaatactivisten, heeft het noodlot toch toegeslagen. Zaterdag hebben twee jonge activisten zich zichzelf vastgeplakt aan de omlijsting van twee Goya schilderijen in het El Prado museum in Madrid. Daarmee voegt Spanje zich in het steeds langer wordende lijst van landen waar klimaatactivisten toe hebben geslagen met acties waarbij ze het gemunt hebben op kunstwerken.

Zaterdag wisten twee jonge klimaatactivisten van de groep ‘Futura Vegetal’ zichzelf vast te plakken aan twee schilderijen in het bekendste museum van Spanje, El Prado in Madrid. Het gaat om twee schilderijen van de Spaanse schilder Goya met de naam ‘Las Majas’. Tussen de schilderijen,’La maja desnuda’ en de ‘La maja vestida’ in wisten de 18-jarige man en 21-jarige vrouw ook +1,5 op de muur te schrijven waarmee ze de stijging van de temperatuur willen aangeven.

Gelukkig plakten de twee activisten zichzelf vast aan de schilderijlijsten en niet aan de schilderijen zelf want dan zou de schade onbetaalbaar zijn geweest. Deze actie bij het Spaanse museum voegt zich bij de overige acties die al op meerdere plaatsen zoals in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben plaatsgevonden.

Omdat er meer acties verwacht worden van deze actiegroep en wellicht ook andere actiegroepen, waren de Spaanse musea  alert op vreemde bewegingen. Er is extra beveiliging bij de belangrijkste kunstwerken in de grote musea omdat men koste wat kost wil voorkomen dat het artistiek erfgoed in Spanje enige schade oploopt. Diverse Spaanse musea hebben wereldberoemde en emblematische werken die vatbaarder zijn voor een daad van vandalisme.

Officieel is de veiligheid niet verhoogd omdat er geen concrete dreiging is maar men is attenter en alerter op verdachte bewegingen. Achter de schermen is er echter wel sprake van oplettendheid en alertheid waarbij men dus wel spreekt over een verhoging van de veiligheid, als is dat vaak niet in de musea te zien. In Spanje doet men echter ook een beroep op gezond verstand en verantwoordelijkheid, ook bij klimaatactivisten die alleen maar uit zijn op publiciteit.

just stop oil
Spaanse musea alert op ‘Just Stop Oil’ klimaatactivisten en hun bizarre acties
Na diverse acties van klimaatactivisten in verschillende musea in Londen en Berlijn is men ook in Spanje op de hoede voor verdachte bewegingen om zo schade aan het artistiek erfgoed te voorkomen.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud