skip to Main Content
Zwarte Piet discussie nu ook in Catalonië met Driekoningen
Archieffoto

Zwarte Piet discussie nu ook in Catalonië met Driekoningen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Verschillende verenigingen en instellingen waaronder “Casa Nostra Casa Vostra” in Catalonië hebben zich verenigd om een campagne te starten tegen het zwart verven van blanke mensen die bij de traditionele “cabalgatas” optochten met Driekoningen knechten (pajes) en Koningen (reyes) vertegenwoordigen. Men wil dat deze vervangen worden door donkergekleurde mensen.

Men is een actie gestart met de naam #BaltasarDeVeritat waarmee men een einde wil van het zogenaamde “blackface”, het zwart verven van blanke mensen om deze als negers neer te zetten. Met deze actie wil men Catalaanse gemeenten oproepen om dit jaar in plaats van geverfde blanke Spanjaarden donkergekleurde deelnemers te gebruiken om o.a. Baltasar of knechten te vertegenwoordigen.

Het is overigens niet de eerste keer dat men mit dit soort acties begint want vorig jaar gebeurde al hetzelfde. Toen deden slechts twee Catalaanse steden, te weten Reus (Costa Dorada) en Gerona (Costa Brava), mee met het niet zwart verven van blanken. Op YouTube heeft men de onderstaande videoboodschap geplaatst.

Alcoy

In 2017 ontstond er ook al een min of meer Zwarte Pieten discussie in de gemeente Alcoy in de provincie Alicante. Daar vindt elk jaar op 5 januari de bekendste “Cabalgata de Reyes Magos” optocht van Spanje plaats. Aan deze optocht doen duizenden inwoners van Alcoy mee die verkleed als knechten, met zwart geverfde gezichten en rood/zwart gekleed, met de Drie Koningen mee lopen.

Blackface

Het zwart verven van blanke mensen is volgens velen allang niet meer van deze tijd en ook al lijkt het een onschuldig iets het is en blijft een vorm van discriminatie. Het zogenaamde BlackFace werd in de Verenigde Staten veel toegepast maar is sinds 1960 verboden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Ik begrijp de probleem niet.
  Sinds wanneer is discriminatie om een blanke te schminken? Welke kleur dan ook?
  Balthasar was een Afrikaans ZWART KONING en GEEN SLAAF.
  Deze tuig dringen binnen Europa en willen heel Europa islamitisch maken. Zij zijn gasten en moeten zij zich aanpassen…niet andersom.
  Het wordt tijd dat het volk iets aan doen en niet zoveel klagen. Praatjes vullen geen gatjes.
  Ik word zo verschrikkelijk moe van deze tuig. Zij zijn zeer agressief, dominant, verkrachters, kennen geen respect, normen en waarden. Zij horen niet hier.
  Wat is Europa laf geworden.

  1. Deze tuig?
   Ik neem aan dat je doelt op immigranten?
   Waar staat in dit artikel dat het de immigranten zijn die niet meer willen dat blanken voorzien worden van een kleurtje? Dat haal ik er niet uit namelijk.
   En het grappige is, dat in heel veel dorpen en steden 1 van de 3-Koningen gewoon gespeeld wordt door iemand met een donkere huidskleur. Die mensen klagen daar zelf helemaal niet over, die vinden dat zelf helemaal geen probleem.
   En om elke immigrant, legaal of illegaal nu maar over 1 kam te scheren, gaat wellicht wat ver, maar ieder zijn mening. Alleen als iemand uit de politiek uw mening letterlijk zou overnemen, dan zou men deze persoon in bijvoorbeeld Nederland gelijk voor de rechter slepen.

 2. Typisch reacties die jij hier al kon verwachten,Europeanen die het luidst gillen van terug naar eigen land,mijn vraag is,wanneer ga jullie eens het goede voorbeeld geven en ook oprotten uit al die landen waar jullie naar toe zijn gevlucht en ook bezet hebben,weet je nog Australië,Amerika,Zuid-Afrika en nieuw Zeeland,die instelling van wij mogen vrij staan waar wij willen en andere die dienen maar op te rotten,geeft eens het goede voorbeeld en stop een keertje met het hardst gillen.

  1. En uit welk land komt u? Mgk? En in welk land woont u?
   Gezien het nu toch een item is, mogen deze nederige lezers dan ook uw huidskleur weten?
   Als je dan van alles gaat roepen hier, heb dan ook het fatsoen even wat achtergrond over jezelf te geven zodat anderen kunnen reageren met inhoud in plaats van het moeten lezen van een redelijk loos stukje van iemand die iets roept, zonder enige onderbouwing.

  1. Dit kun je toch geen Pietenzever noemen? Het is juist positief als immigranten een rol willen opnemen in de tradities van het land waar ze verblijven. Ik zou het prima vinden als Marokkanen en Antillianen in Nederland de rol van Zwarte Piet opeisten. Deden ze dat maar, dan hadden we hier een heel ander klimaat vandaag de dag.

 3. Eeuwen en eeuwen lang en de mens heeft nog altijd NIETS geleerd en blijft slopen en vernietigen. Misschien is het gewoon beter als de mens voledig uitsterft.

 4. waarom moeten wij Europeanen onze cultuur verloochen voor al die vreemden ?Terug naar hun land van hun huidskleur ,gedaan met discriminatie toch ?

 5. Goedbedoelde, maar schadelijke, discriminatie. Nu mag een blanke geen zwarte spelen, en mag een zwarte geen blanke spelen. En maar wijzen op de huidskleur. Goedbedoeld maar zeer discriminerend. Net als dat een Zwarte Piet geen kadootjes aan kinderen mag uitdelen als hij niet wit is. Dit krijg je wanneer mensen zich met discriminatie bemoeien zonder te weten wat dat nu eigenlijk is.

 6. Beginnen ze daar ook al zo idioot te doen.Dat het ocmw dan ook de zwarte pieten weigeren.Gaan ze het dan vervangen door onverdoofd slachten of het suikerfeest

 7. In Salou zij het al jaren Afrikanen, (weet niet juist wat men hedendaags mag typen of ik ben een rassist) van het donkere type, of is dat ook niet goed geschreven, dus neger is niet goed dan blanke is ook niet goed, waar gaat het naar toe met die ene vrouw die in Nederland ene donkere van afkomst, zeggen ze toch niet in de USA “Black is Beauty”.

 8. Laten zeeerst maar eens dat stieren vechten uitschakelen waar ook de paarden het niet mee zit, dat die snuiters er het loodje bij leggen(helaas te weinig) maak MIJ niet uit .

 9. En los daarvan, wat hebben wij met de VS te maken? Helemaal niks. We hebben hier onze eigen wetten en tradities. Handen af!

 10. Volgens dit artikel is dus het zwart verven van blanken het probleem en niet het feit dat zwarten (geverfd of niet) als dienaars worden voorgesteld !! Wat is er eigenlijk discriminerend aan het verven van een blanke, in welke kleur dan ook ?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken