Zwarte Piet discussie nu ook in Catalonië met Driekoningen

Zwarte Piet discussie nu ook in Catalonië met Driekoningen
Beeld: Archieffoto

Zwarte Piet discussie nu ook in Catalonië met Driekoningen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Verschillende verenigingen en instellingen waaronder “Casa Nostra Casa Vostra” in Catalonië hebben zich verenigd om een campagne te starten tegen het zwart verven van blanke mensen die bij de traditionele “cabalgatas” optochten met Driekoningen knechten (pajes) en Koningen (reyes) vertegenwoordigen. Men wil dat deze vervangen worden door donkergekleurde mensen.

Men is een actie gestart met de naam #BaltasarDeVeritat waarmee men een einde wil van het zogenaamde “blackface”, het zwart verven van blanke mensen om deze als negers neer te zetten. Met deze actie wil men Catalaanse gemeenten oproepen om dit jaar in plaats van geverfde blanke Spanjaarden donkergekleurde deelnemers te gebruiken om o.a. Baltasar of knechten te vertegenwoordigen.

Het is overigens niet de eerste keer dat men mit dit soort acties begint want vorig jaar gebeurde al hetzelfde. Toen deden slechts twee Catalaanse steden, te weten Reus (Costa Dorada) en Gerona (Costa Brava), mee met het niet zwart verven van blanken. Op YouTube heeft men de onderstaande videoboodschap geplaatst.

Alcoy

In 2017 ontstond er ook al een min of meer Zwarte Pieten discussie in de gemeente Alcoy in de provincie Alicante. Daar vindt elk jaar op 5 januari de bekendste “Cabalgata de Reyes Magos” optocht van Spanje plaats. Aan deze optocht doen duizenden inwoners van Alcoy mee die verkleed als knechten, met zwart geverfde gezichten en rood/zwart gekleed, met de Drie Koningen mee lopen.

Blackface

Het zwart verven van blanke mensen is volgens velen allang niet meer van deze tijd en ook al lijkt het een onschuldig iets het is en blijft een vorm van discriminatie. Het zogenaamde BlackFace werd in de Verenigde Staten veel toegepast maar is sinds 1960 verboden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.