Eind januari met de hogesnelheidstrein van Orihuela en Elche naar Madrid

Eind januari met de hogesnelheidstrein van Orihuela en Elche naar Madrid
Beeld: Renfe.es

Eind januari met de hogesnelheidstrein van Orihuela en Elche naar Madrid

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De minister van Transport heeft het goede nieuws vrijdag in Alicante bevestigd (meer beloofd). Vanaf eind januari 2021 is het mogelijk om met de hogesnelheidstrein AVE van Orihuela via Elche naar Madrid te reizen en vice versa. De treinkaartjes gaan begin januari in de verkoop en het opleiden van de AVE-treinmachinisten is reeds begonnen.

De AVE-verbinding van Orihuela naar Madrid is goed nieuws voor alle inwoners van Orihuela, Orihuela-Costa en omliggende gemeenten maar ook voor de inwoners van Murcia stad en de provincie Murcia waar nu nog geen AVE-treinverbinding is. Murcia stad bevindt zich namelijk op slechts 30 minuten rijden van Orihuela.

Naast Orihuela wordt ook Elche met Madrid verbonden door middel van de hogesnelheidstrein AVE. Voor Murcia stad geldt dat de minister verwacht dat daar begin 2022 een AVE-verbinding mogelijk moet zijn maar dat hangt allemaal af van de moeilijke bouwwerkzaamheden aan het deel van de spoorlijn dat deels ondergronds is.

Verder werd bekend dat in principe in 2023 (maar dat kan ook 2024 worden) er ook een verbinding moet komen tussen het vliegveld Alicante-Elche en de AVE hogesnelheidstrein.

AVE in Valencia regio

De hogesnelheidslijn tussen Madrid en Valencia werd op 18 december 2010 in dienst genomen. Deze lijn takt even ten zuiden van Madrid af van de lijn naar Sevilla en heeft een station in Cuenca waarna het nog een station heeft in Albacete (Albacete-Los Llanos). Hier gaan de AVE’s richting Valencia en sinds 17 juni 2013 ook richting Alicante. Aan de AVE-verbinding tussen Valencia en Alicante als onderdeel van de Corredor Mediterraneo wordt nog gewerkt.

Ten westen en zuidwesten van Alicante wordt gewerkt aan een nieuwe AVE-tak naar Murcia die eind 2016 af had moeten zijn maar vertraging heeft opgelopen en dus waarschijnlijk in 2022 in dienst moet worden genomen. Verder wordt er ook gewerkt aan een verlenging van deze AVE-verbinding tussen Murcia en Almeria waarvan nog niet bekend is wanneer deze in dienst wordt genomen.

Ten noorden van Valencia gaat er ook sinds januari 2018 een AVE trein naar Castellón maar dat doet deze niet met meer dan 300 km/uur maar met maximaal 220 km/uur. Als alles volgens plan verloopt moet deze snelheid in 2022 ook aangepast worden waarna men daadwerkelijk kan spreken over een hogesnelheidstraject.

Ga naar de inhoud