Search
menu
Search

Waar in Spanje worden de meeste koekjes gegeten?

Waar in Spanje worden de meeste koekjes gegeten?
Beeld: AI-beeld / redactie

Waar in Spanje worden de meeste koekjes gegeten?

Welkom bij dit artikel over ‘galletas’, ofwel koekjes in het Nederlands. We gaan het hebben over de consumptie van ‘galletas’ in verschillende regio’s van Spanje en welke regio’s de grootste liefhebbers zijn van deze zoete lekkernij. Dus pak een kopje koffie en een paar ‘galletas’ en laten we beginnen!

Op 4 december werd in Spanje de ‘Día Nacional de la Galleta’ gevierd, een nationale dag om de koekjes te eren in Spanje. Veel Spanjaarden, zowel volwassenen als kinderen, beginnen de dag met koekjes als ontbijt. De favoriet zijn de María-koekjes, maar uiteraard zijn er veel meer koekjes die heerlijk in de warme of koude melk of chocolademelk of koffie gedipt worden. Maar waar in Spanje worden nu de meeste koekjes gegeten?

Het zal je misschien niet verbazen dat de regio’s in het noorden van Spanje de grootste consumenten zijn van galletas. Deze regio’s staan bekend om hun rijke culinaire tradities en de liefde voor zoetigheid. Laten we eens kijken naar de top 5 regio’s met de hoogste consumptie van galletas per persoon per jaar.

Cantabrië (7,8 kg): Op de eerste plaats staat Cantabrië, met een indrukwekkende consumptie van 7,8 kg galletas per persoon per jaar. Dit is bijna een kilo meer dan het Spaanse gemiddelde van 6,9 kg. Het is duidelijk dat de inwoners van Cantabrië dol zijn op hun galletas en ze graag in grote hoeveelheden consumeren.

Galicië (7,5 kg): Op de tweede plaats vinden we Galicië, met een consumptie van 7,5 kg galletas per persoon per jaar. Galicië staat bekend om zijn heerlijke zeevruchten en visgerechten, maar het lijkt erop dat de inwoners ook een zoetekauw hebben. Misschien is het de combinatie van zeebries en galletas die deze regio zo aantrekkelijk maakt voor liefhebbers van koekjes.

Asturië (7,1 kg): Asturië volgt op de derde plaats met een consumptie van 7,1 kg galletas per persoon per jaar. Deze regio staat bekend om zijn cider en kaas, maar blijkbaar houden de inwoners ook van een lekker koekje bij hun drankje. Het lijkt erop dat Asturië niet alleen een paradijs is voor kaasliefhebbers, maar ook voor liefhebbers van galletas.

Baskenland (6,8 kg): Op de vierde plaats vinden we het Baskenland, met een consumptie van 6,8 kg galletas per persoon per jaar. Het Baskenland staat bekend om zijn rijke gastronomie en het is geen verrassing dat galletas daar een belangrijk onderdeel van uitmaken. Of het nu gaat om een kopje koffie in de ochtend of een dessert na het diner, galletas zijn altijd een goede keuze.

Canarische Eilanden (6,8 kg.): De laatste plaats in de top 5 wordt ingenomen door de Canarische Eilanden, met een consumptie van 6,8 kg galletas per persoon per jaar. De Canarische eilanden zijn een populaire vakantiebestemming en het lijkt erop dat toeristen niet alleen genieten van de zon en het strand, maar ook van de lokale galletas. En wie kan ze dat kwalijk nemen?

Uitgave aan koekjes

Nu we hebben gekeken naar de regio’s met de hoogste consumptie van galletas per persoon per jaar, laten we eens kijken naar welke regio’s het meeste uitgeven aan deze lekkernij. Hierbij wordt gekeken naar de consumptie in euro’s per persoon per jaar.

Balearen (€ 26,60): Op de eerste plaats vinden we de Balearen, met een gemiddelde uitgave van € 26,60 per persoon per jaar aan galletas. Dit is bijna drie keer zo veel als het Spaanse gemiddelde van € 9,70. Het lijkt erop dat de inwoners van de Balearen niet alleen dol zijn op galletas, maar ook bereid zijn om er meer voor te betalen.

Galicië (€ 26,10): Op de tweede plaats staat Galicië, met een gemiddelde uitgave van € 26,10 per persoon per jaar. Dit is slechts een klein verschil met de Balearen en het is duidelijk dat galletas een belangrijk onderdeel zijn van het dagelijks leven in Galicië. Misschien is het de combinatie van hoge kwaliteit en heerlijke smaak die ervoor zorgt dat de inwoners van Galicië meer uitgeven aan galletas.

Baskenland (€ 25,30): Op de derde plaats vinden we het Baskenland, met een gemiddelde uitgave van € 25,30 per persoon per jaar. Het lijkt erop dat de inwoners van het Baskenland niet alleen genieten van hun galletas, maar ook bereid zijn om er iets meer voor te betalen. Misschien is het de unieke smaak van de Baskische galletas die ervoor zorgt dat ze zo populair zijn.

Canarische Eilanden (€ 25,20): De Canarische Eilanden volgen op de vierde plaats, met een gemiddelde uitgave van € 25,20 per persoon per jaar. Dit is bijna drie keer zo veel als het Spaanse gemiddelde en het is duidelijk dat toeristen hier een grote rol spelen.

Cantabrië (€ 25,00): De laatste plaats in de top 5 wordt ingenomen door Cantabrië, met een gemiddelde uitgave van € 25,00 per persoon per jaar. Dit is slechts een klein verschil met de Canarische Eilanden en het is duidelijk dat galletas ook hier erg populair zijn. Misschien is het de combinatie van hoge kwaliteit en betaalbare prijzen die ervoor zorgt dat de inwoners van Cantabrië graag hun galletas consumeren.

Ga naar de inhoud