Laagste temperatuur ooit gemeten in Spanje: -34,1 graden in Baqueira

Laagste temperatuur ooit gemeten in Spanje: -34,1 graden in Baqueira
Beeld: 123rf

Laagste temperatuur ooit gemeten in Spanje: -34,1 graden in Baqueira

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het record van de officieel koudste temperatuur ooit gemeten in Spanje is in de nacht van 5 op 6 januari 2021 verbroken. Het oude niet-officiële record stamt uit 1956 toen in dezelfde provincie Lerida -32 graden op de meter stond maar dat is nu in 2021 verbroken met -34,1 graden in Baqueira, tevens in de provincie Lerida in Catalonië. We melden tevens een top 6 van de laagste temperaturen ooit gemeten in Spanje.

ATTENTIE: De laagst gemeten temperatuur zoals vermeld in dit artikel is NIET officieel door de Spaanse weerdienst Aemet erkent. Lees HIER meer informatie.

De laagste temperatuur ooit gemeten zal vanaf nu de geschiedenisboeken ingaan met -34,1 graden. Deze extreem lage temperatuur werd op 6 januari 2021 om 4.19 uur gemeten bij het officiële meetstation van de Spaanse weerdienst Aemet van Clot de la Llança op 2.305 meter hoogte in de Catalaanse/Spaanse Pyreneeën.

Met deze temperatuur zijn de oude officiële en niet-officiële weer records verbroken. Er is namelijk enige onenigheid over wat de juiste oude koudste temperatuur was maar dat heeft te maken met de wijze waarop deze gemeten zijn.

Koudste

Op 17 december 1963 werd officieel de laagst gemeten temperatuur ooit (tot 6 januari 2021 dus) in Spanje gemeten. Dat gebeurde in Calamocha in de provincie Teruel (Aragón) toen een temperatuur van -30 bij een officieel meetstation werd genoteerd. 

Het gaat hier om de officiële temperatuur want men zegt dat in de winter van 1956 de temperatuur daalde naar -32 graden Torre de Cabdella in de provincie Lerida (Catalonië).

Triangel

Wat men inmiddels nu 58 jaar later weet is dat er een triangel is van meer dan 2.000 km2 wat betreft koud en warm weer tussen Teruel, Calamocha en Molina de Aragón. 

Het is in deze triangel waar vaak de laagste temperaturen worden gemeten en het is ook hier waar men in januari 1885 schreef over een temperatuur van -20 graden in Teruel en -26,8 graden in Molina de Aragón.

Onder de -20 graden

Volgens de Banco Nacional de Datos Climatológicos van de Spaanse weerdienst Aemet zijn er tot nu toe meer dan honderde metingen geweest waarbij het kwik onder de -20 graden daalde maar sinds 1963 werd het officieel nooit kouder dan -30 graden, tot 6 januari 2021 dan.

Top 6

Hieronder melden we de top 6 van de laagste officieel gemeten temperaturen in Spanje. Daarbij melden we ook de onofficieel gemeten temperatuur in Lerida in 1956.

1. Baqueira (Catalonië)

Officieel is dit vanaf nu dus de laagste temperatuur ooit gemeten in Spanje. De -34,1 graden werd op woensdag 6 januari 2021 om 4.19 uur gemeten bij het weerstation Clot de la Llança op 2.305 meter hoogte in de gemeente Baqueira Beret, een bekend skistation in de Catalaanse Pyreneeën in de provincie Lerida.

2. Torre de Cabdella (Catalonië)

De niet-officiële lage temperatuur in Spanje werd gedurende de winter van 1956 gemeten in de gemeente Torre de Cabdella in de provincie Lerida in Catalonië. Op 2 februari daalde het kwik hier naar maar liefst -32 graden bij het stuwmeer Estangento. 

Officieel was dat tot nu toe echter niet de koudste plaats van Spanje want deze gemeten temperatuur werd niet officieel geregistreerd en volgens de juiste omstandigheden gemeten volgens de Aemet. Torre de Cabdella is op 1.075 meter hoogte gelegen. 

3. Calamocha (Aragon)

Als derde op de lijst van koudste plaatsen in Spanje staat het op 884 meter hoge gelegen dorp Calamocha in de provincie Teruel (Aragón). Hier daalde op 17 december 1963 het kwik naar -30 graden wat volgens de Aemet officieel de nu op één na koudste temperatuur ooit van Spanje is. 

Ook tegenwoordig is het nog erg koud in dit dorp maar de ruim 4.500 inwoners zijn er elk jaar weer op voorbereid en zouden het klimaat niet willen inruilen voor iets anders, althans dat zeggen ze.

4. Molina de Aragón (Castilla-La Mancha)

Het dorp Molina de Aragón ligt niet zoals de naam doet vermoeden in de regio Aragón maar in Castilla-La Mancha, in de provincie Guadalajara. 

Op 28 januari 1953 daalde het kwik hier naar -28,2 graden waarmee dit op 1.065 hoge dorp officieel het derde koudste dorp van Spanje is.

5. Ávila (Castilië en León)

De stad Ávila in Castilië en León heeft een mooi oude centrum en is prachtig ommuurd met een middeleeuwse stadsmuur met 87 halfronde torens. Avila heeft de pech om de hoogst gelegen stad van Spanje te zijn op 1.127 meter hoogte. Deze hoogte heeft ervoor gezorgd dat het in februari 1945 maar liefst -27,6 graden werd.

6. Reinosa (Cantabrië)

Het dorp Reinosa is te vinden in de deelstaat en provincie Cantabrië, aan de Atlantische Oceaan. Het dorp ligt op een hoogte van 855 meter nabij de Picos de Europa. 

Op 4 januari 1971 werd het in dit dorp -24,6 graden, goed voor een vijfde plaats op de lijst van koudste plaatsen in Spanje.

Ga naar de inhoud