Laagst gemeten temperaturen niet officieel geregistreerd in Spanje

Laagst gemeten temperaturen niet officieel geregistreerd in Spanje
Beeld: 123rf (aangepast)

Laagst gemeten temperaturen niet officieel geregistreerd in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen week meldden we dat de allerlaagste temperaturen ooit werden gemeten in Spanje. We hebben het dan over maar liefst -35,8 graden in León en -34,1 graden in Lerida wat het oude uit 1956 stammende record van -30 graden heeft verslagen. Maar de Spaanse weerdienst Aemet zal deze extreem lage temperaturen niet in de geschiedenisboeken schrijven. 

Net zoals ook al in 1956 gebeurde met een temperatuur van -32 graden in Lerida, zijn de afgelopen week geregistreerde extreem lage temperaturen niet officieel. Dat wil zeggen, uiteraard was het erg koud en kloppen deze temperaturen ook maar de Spaanse weerdienst Aemet kan deze niet registreren als de laagst gemeten ooit.

De reden daarvoor is omdat de -35,8 graden die 7 januari 2021 geregistreerd werd door het weerstation Vega de Liordes in de Picos de Europa in de provincie León en de op 6 januari 2021 gemeten temperatuur van -34,1 graden bij het weerstation Clot de la Llança bij Baqueira (Lerida, Catalonië), niet gemeten werden bij officiële meetstations van de Aemet.

De meetstations van de Aemet zijn de enige die de officiële temperaturen meten in Spanje en alleen temperaturen die daar gemeten worden zullen geregistreerd worden in de geschiedenisboeken.

Herhaling

In 2021 gebeurt dus hetzelfde als wat ook in 1956 gebeurde, de gemeten temperaturen werden gemeten bij niet officiële meetstations. 

In het geval van de -35,8 graden gaat het om een meetstation van de weer-vereniging Noromet en de Asociación de Cazatormentas y Aficionados a la Meteorología.

In het geval van de 34,1 graden gaat het om een meetstation van Projecte 4 Estaciones wat dus ook niet een officieel meetstation is van de Spaanse weerdienst Aemet.

Officieel

Officieel blijft de laagst gemeten officiële temperatuur dus -30 graden dat op 17 december 1963 in het op 884 meter hoge gelegen dorp Calamocha in de provincie Teruel (Aragón) werd gemeten. Dat is overigens ook een extreem lage temperatuur die gemeten is in een plaats waar mensen wonen.

Omdat de Aemet dus niet de eigenaar is van de meetstations van Clot de la Llança in Lerida en Vega de Liordes in León, kunnen de eerder genoemde lage temperaturen niet officieel zo geregistreerd worden. 

Maar een woordvoerder van de Aemet zegt dat dit niet wil zeggen dat het ook zo koud is geworden uiteraard. Ook wil de Aemet vertegenwoordiger benadrukken dat de meetstations die de lage temperaturen hebben gemeten op de juiste manier zijn gebruikt maar dat ze dus geen onderdeel uitmaken van het Aemet meetnetwerk in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.