Telefonica gaat de bijna 15.000 overbleven telefooncabines verwijderen in Spanje

Telefonica gaat de bijna 15.000 overbleven telefooncabines verwijderen in Spanje
Beeld: 123rf

Telefonica gaat de bijna 15.000 overbleven telefooncabines verwijderen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Telefonica/Movistar begint in 2022 met het verwijderen van de 14.824 telefooncabines die nog te vinden zijn in Spanje. Vanwege de mobiele telefoons worden deze blauw/groene ‘cabinas de teléfonos’ van de Spaanse telefoonmaatschappij niet of nauwelijks meer gebruikt, sterker nog, 88% van de inwoners van Spanje zegt nog nooit te hebben gebeld via een telefooncabine. Het verwijderen van de telefooncabines is mogelijk nadat in 2020 een rechter besliste dat het geen verplichte universele dienstverlening meer is.

Eind 2018 besloot de regering via een koninklijk besluit dat de ‘cabinas telefónicas’ tenminste nog twee jaar in het straatbeeld moesten blijven maar dat de telefoongidsen en inlichtingendienst voor telefoonnummers niet meer actief hoefden te zijn.   

Telefonica/Movistar verzette zich tegen dit besluit omdat volgens hen van de 14.824 telefooncabines die er nog zijn in Spanje er meer dan 12.000 niet rendabel zijn. Maar Telefonica had de verplichting om tenminste nog in 2020 het onderhoud te verrichten van telefooncabines waarvan er in elke gemeente met meer dan 1.000 inwoners één cabine moet zijn en daarna voor elke 3.000 inwoners nog een cabine.

De blauw-groene telefooncabines waren gedurende jaren een vertrouwd beeld op de straten van Spanje en dé plaats waar je naar huis kon bellen als je op vakantie was in Spanje. Natuurlijk heeft iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon en zijn de cabines overbodig geworden maar er zijn nog steeds telefooncabines te vinden in het land.

Geschiedenis

De eerste telefooncabine ooit in Spanje werd in het jaar 1928 in het Retiro park in Madrid geplaatst en sindsdien werden er door het hele land duizenden telefooncabines neergezet. Deze veranderen in de loop van de jaren maar menig buitenlandse toerist weet waarschijnlijk nog wel hoe men van deze openbare telefoons gebruik maakte om naar huis te bellen. Dat laatste gebeurt uiteraard steeds minder nu (bijna) iedereen wel een mobiele telefoon heeft om te bellen.

In het jaar 1999 waren er maar liefst 55.000 telefooncabines in het land aanwezig. Daarbij moet men dan nog de telefooncabines optellen in ziekenhuizen, stations, vliegvelden etc. waardoor dat aantal kan oplopen naar de 100.000 telefooncabines. Actueel zijn er nog 14.824 telefooncabines te vinden in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.