Movistar hoeft van rechter de telefooncabines niet aan te houden in Spanje

Movistar hoeft van rechter de telefooncabines niet aan te houden in Spanje
Beeld: 123rf

Movistar hoeft van rechter de telefooncabines niet aan te houden in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat Telefónica/Movistar niet verplicht is om de telefooncabines aan te houden en onderhouden in Spanje. Eind 2018 besloot de regering via een koninklijk besluit dat de ‘cabinas telefónicas’ tenminste nog twee jaar in het straatbeeld moesten blijven maar dat de telefoongidsen en inlichtingendienst voor telefoonnummers niet meer actief hoefden te zijn.

Telefónica/Movistar verzette zich tegen dit besluit omdat volgens hen van de 15.000 telefooncabines die er nog zijn in Spanje er meer dan 12.000 niet rendabel zijn. Maar Telefónica heeft de verplichting om tenminste nog in 2020 het onderhoud te verrichten van telefooncabines waarvan er in elke gemeente met meer dan 1.000 inwoners één cabine moet zijn en daarna voor elke 3.000 inwoners nog een cabine.

De blauw-groene telefooncabines waren gedurende jaren een vertrouwd beeld op de straten van Spanje en dé plaats waar je naar huis kon bellen als je op vakantie was in Spanje. Natuurlijk heeft iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon en zijn de cabines overbodig geworden maar er zijn nog steeds telefooncabines te vinden in het land.

Actueel

Op dit moment zijn er nog zo’n 15.000 telefooncabines te vinden in heel Spanje. Deze worden onderhouden door Telefonica die nu dus nog een jaar met de kosten van zo’n 1,3 miljoen euro opgescheept zit. Volgens Telefónica worden 12.000 van deze telefooncabines niet of nauwelijks meer gebruikt en kost het onderhoud en reparatie na vandalisme alleen maar geld. 

In 2016 wilde de Spaanse telecomprovider van het onderhoudscontract af maar de regering verplichtte hen toen dit te blijven respecteren omdat niemand anders gevonden kon worden.

Geschiedenis

De eerste telefooncabine ooit in Spanje werd in het jaar 1928 in het Retiro park in Madrid geplaatst en sindsdien werden er door het hele land duizenden telefooncabines neergezet. Deze veranderen in de loop van de jaren maar menig buitenlandse toerist weet waarschijnlijk nog wel hoe men van deze openbare telefoons gebruik maakte om naar huis te bellen. Dat laatste gebeurt uiteraard steeds minder nu (bijna) iedereen wel een mobiele telefoon heeft om te bellen.

In het jaar 1999 waren er maar liefst 55.000 telefooncabines in het land aanwezig. Daarbij moet men dan nog de telefooncabines optellen in ziekenhuizen, stations, vliegvelden etc. waardoor dat aantal kon oplopen naar de 100.000 telefooncabines. Actueel zijn er nog zo’n 16.000 telefooncabines te vinden in Spanje.

Op dit moment zijn er in Madrid nog 1.000 telefooncabines te vinden terwijl er in Barcelona nog 500 staan en in Las Palmas de Gran Canaria zo’n 400. Een onderzoek geeft aan dat 88% van de Spanjaarden de laatste jaren nooit een telefooncabine heeft gebruikt om te bellen.

En zeg nou zelf, wanneer was het voor jou de laatste keer dat je gebeld hebt in een telefooncabine?

Ga naar de inhoud