Hoeveel koffie wordt in Spanje gedronken en … waarom is koffie goed voor de gezondheid?

Hoeveel koffie wordt in Spanje gedronken en … waarom is koffie goed voor de gezondheid?
Beeld: Canva

Hoeveel koffie wordt in Spanje gedronken en … waarom is koffie goed voor de gezondheid?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Koffie is na water de tweede meest gedronken drank op aarde. In Spanje blijft een kopje koffie lekker betaalbaar, toch zeker als je de prijs vergelijkt met Nederland of België. Maar drinkt de Spanjaard daarom gemiddeld meer koffie? De krant El País vertelt hoeveel koffie de Spanjaarden drinken en waarom dat, op de juiste manier, best wel gezond is.

Volgens de Spaanse Vereniging van Koffie (AECafé) worden elke dag 65,5 miljoen kopjes koffie gedronken in Spanje. 80% daarvan bevat cafeïne. Van al die kopjes koffie drinken de Spanjaarden er 46,5 miljoen thuis en 19 miljoen in hotels, restaurants en bars. De consumptie per persoon is zo met 3,81 kilogram per jaar de helft van wat in Italië, Nederland, Duitsland of Finland wordt gedronken.

Wat betreft de koffieproductie binnen de Europese Unie staan Duitsland en Italië bovenaan de lijst met Spanje en Nederland op de vierde en vijfde plaatsen, net achter Frankrijk op de derde plaats. In geval van Cafeïnevrije koffie staat Italië bovenaan gevolgd door Duitsland en dan Spanje op een derde plaats met Nederland op de vierde en België op een vijfde plaats.

Is koffie gezond?

De grote vraag is nu of koffieconsumptie ook gezond is? Een samenvatting van meer dan 200 onderzoeken die in 2017 werd gepubliceerd concludeerde dat koffie veilig is als onze consumptie binnen de perken blijft. Met drie of vier kopjes koffie per dag ziet men zelfs een afname van enkele pathologieën. Een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker of neurologische aandoeningen bijvoorbeeld. Goed nieuws bovendien voor wie van een late koffie niet kan slapen. Cafeïnevrije koffie (decafeinado) biedt namelijk dezelfde voordelen.

Er is echter een grote, maar aan de bevindingen verbonden. De voordelen gelden namelijk alleen wanneer koffie zwart wordt gedronken. Zoniet spelen de funeste gevolgen van de vette melk of de suiker namelijk ook een rol.

De onderzoekers gaven aan dat verder onderzoek nodig is om deze resultaten te staven, maar dat de bevindingen tot nu toe zo goed als sluitend zijn. Als voetnoot vertelden ze ook dat koffie tijdens de zwangerschap een minder goed idee is. Wie vandaag een gezonde koffie wil in Spanje weet dus wat te vragen. Un café solo, por favor!

Ga naar de inhoud