Search
menu
Search

Catalonië verplicht mondkapjes in gezondheidscentra om griepepidemie

Catalonië verplicht mondkapjes in gezondheidscentra vanwege griepepidemie
Beeld: via canva.com

Catalonië verplicht mondkapjes in gezondheidscentra om griepepidemie

De autoriteiten in Catalonië hebben, in navolging van de Valencia en Murcia regio’s, aangekondigd dat het dragen van mondkapjes opnieuw verplicht wordt gesteld in alle gezondheidsinstellingen vanwege de toename van luchtwegvirussen zoals verkoudheid, griep en in mindere mate covid-19.

Mondkapjes worden opnieuw verplicht in alle Catalaanse ziekenhuizen, gezondheidscentra en andere medische instellingen vanwege de toename van luchtwegvirussen. De Catalaanse regionale minister van Volksgezondheid kondigde op sociale media aan dat vanwege de toename van luchtwegvirussen zoals griep en verkoudheid, mondkapjes weer verplicht worden gesteld.

De incidentie van griep is in de afgelopen maand verdrievoudigd in Catalonië naar 153 gevallen per 100.000 inwoners. Ook het aantal verkoudheden en covid-19 besmettingen neemt toe. De verplichting gaat naar verwachting vanaf maandag 8 januari 2024 gelden, zodra de gedetailleerde instructies zijn opgesteld.

Iedereen die een gezondheidsinstelling betreedt, zoals ziekenhuis, gezondheidscentrum, huisartsenpraktijk of apotheek, zal verplicht een mondkapje moeten dragen. Dit geldt voor zowel patiënten en bezoekers als voor medewerkers. Voor verzorgingshuizen en apotheken blijft het dragen van een mondkapje voorlopig een aanbeveling. Mogelijk wordt dit later ook verplicht als de griepgolf verder toeneemt. Ook in gezondheidscentra en huisartsenpraktijken worden mondkapjes opnieuw verplicht vanwege de griepepidemie in Catalonië.

Volgens de Catalaanse minister van Volksgezondheid is de griepepidemie de directe aanleiding voor het opnieuw verplicht stellen van mondkapjes. De incidentie van griep is verdrievoudigd naar 153 gevallen per 100.000 inwoners. Daarnaast is er een toename van verkoudheidsvirussen en covid-19 besmettingen. Door de feestdagen en sociale contacten nemen deze luchtweginfecties sterk toe.

Iedereen die een Catalaans gezondheidscentrum of huisartsenpraktijk bezoekt, zal verplicht een mondkapje moeten dragen. Dit geldt zowel voor patiënten en bezoekers als voor artsen en ander medisch personeel. De verplichte mondkapjes moeten helpen om verdere verspreiding van luchtweginfecties zoals griep, verkoudheid en covid-19 te voorkomen.

Ga naar de inhoud