Het griepvirus grijpt steeds meer om zich heen in Spanje

Het griepvirus grijpt steeds meer om zich heen in Spanje
Beeld: via canva.com

Het griepvirus grijpt steeds meer om zich heen in Spanje

De afgelopen winters was covid-19 de meest voorkomende luchtwegaandoening in Spanje, maar de griep is echter weer in de schijnwerpers komen te staan. Eind 2023 en begin 2024 heeft iedereen in min of meerdere mate symptomen van griep gehad. Juist op het moment dat er de meeste sociale bijeenkomsten plaatsvinden en er veel meer tijd binnenshuis wordt doorgebracht.

De griepactiviteit blijft stijgen in de eerstelijnszorg en ziekenhuizen. Het aantal gevallen van griep is in heel het land met 24% gestegen tijdens de afgelopen week, naar 225,7 gevallen per 100.000 inwoners.

De afgelopen jaren is het griepvirus minder circulatie geweest vanwege covid-19. Hierdoor is de collectieve immuniteit van de samenleving tegen het griepvirus afgenomen. Dit zorgt er nu voor dat het griepvirus makkelijker kan circuleren.

Sinds het loslaten van de coronamaatregelen, worden ook preventiemaatregelen tegen griep minder toegepast. Met name het dragen van mondkapjes is flink afgenomen. Ook gaan mensen met griepsymptomen nog steeds naar feestjes en bijeenkomsten, waardoor het virus zich makkelijk kan verspreiden.

In de winter vinden traditioneel de meeste sociale bijeenkomsten plaats, zoals familiefeestjes rond de feestdagen. Ook brengen mensen meer tijd binnen door met elkaar. Dit vergemakkelijkt de verspreiding van het griepvirus.

Momenteel lijdt het hele land onder een hoge of zeer hoge incidentie van luchtweginfecties, vooral griep. De incidentie van griep in de eerstelijnszorg neemt steeds verder toe, in alle leeftijdsgroepen. Volgens het SIVIRA-rapport werden de afgelopen week de meeste ziekenhuisopnames waargenomen bij 80-plussers.

Covid-19 speelt nog steeds een rol, maar is niet langer het meest predominante luchtwegvirus. Het aantal covid-gevallen fluctueert, maar stijgt momenteel niet sterk.

Hoewel de griepcijfers momenteel zeer hoog zijn, kan de situatie in de komende weken nog verder verergeren. Meestal bereikt de griepgolf pas in februari een piek. De zorg staat daardoor steeds meer onder druk door het toenemende aantal grieppatiënten.

Ga naar de inhoud