WhatsApp Pay komt dit jaar naar Spanje

WhatsApp Pay komt dit jaar naar Spanje
Beeld: Freepik

WhatsApp Pay komt dit jaar naar Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nog dit jaar en waarschijnlijk over enkele maanden en wie weet nog voor de zomer zal het mogelijk zijn in Spanje via WhatsApp te betalen. Eigenaar Facebook heeft medegedeeld dat Spanje een van de landen is waar WhatsApp Pay geïntroduceerd wordt. Terwijl het in Nederland normaal is om een Tikkie of betaalverzoek te versturen is het huidige meest gebruikte systeem in Spanje ‘Bizum’.

De smartphone app Bizum is wellicht in Spanje op dit moment een van de populairste betaalapps. Bizum is echter net iets anders dan andere soortgelijke apps omdat deze rechtstreeks verbonden is met de bank. Het maakt daarbij niet uit bij welke Spaanse bank je hebt (Caixabank, BBVA, Santander, Sabadell, Bankia, Popular, Openbank, Deutsche Bank etc.). Via de website bizum.es kun je uitvinden hoe deze app werkt.

Maar Bizum krijgt binnenkort concurrentie die veel bedreigender zal zijn in Spanje als Twyp of Google Pay en dat via Facebook (eigenaar) en WhatsApp Pay . Op dit moment wordt WhatsApp Pay al gebruikt in India, Brazilië, Mexico en Groot Brittannië maar daar komen diverse landen bij zoals Spanje. Het is nu nog onbekend hoe de dienst zal gaan werken in Spanje maar ongetwijfeld zal daar binnenkort meer informatie over te vinden zijn.  

LEESTIP: In Spanje betalen alsof het een Tikkie of betaalverzoek is

Hoe werkt het

Het belangrijkste is dat je WhatsApp hebt geïnstalleerd op je telefoon (wie heeft dat nu niet). Dan is ook belangrijk dat het telefoonnummer dat je gebruikt voor WhatsApp gekoppeld is aan een bankrekeningnummer.  

Eerste stap is een nieuwe account toevoegen waarbij je de voorwaarden van WhatsApp Payments moet accepteren. Je moet vervolgens je telefoonnummer verifiëren met een sms-bericht. 

Er verschijnt daarna een lijst met bankrekeningen die aan het mobiele nummer dat je gebruikt zijn gekoppeld. Kies er eentje uit en bevestig dat de bankpas is gekoppeld met jouw rekeningnummer. 

Daarna moet je nog een eenmalig wachtwoord invullen dat naar je mobiele nummer is gestuurd. Voor het uitvoeren van een transactie moet je daarna altijd een pincode invoeren.

Bovenstaande is de werkwijze zoals in India waar in 2018 al ongeveer één miljoen transacties plaatsvonden. De werkwijze zal waarschijnlijk hetzelfde zijn in Spanje maar het kan ook net iets anders worden … afwachten dus.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.