Enorme blunder in Spanje: treinen zijn te breed voor tunnels

Enorme blunder in Spanje: treinen zijn te breed voor tunnels
Beeld: Juan Antonio González Pelaez / wikimedia

Enorme blunder in Spanje: treinen zijn te breed voor tunnels

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTANDER – Er zijn nieuwe treinen besteld voor de autonome regio’s Cantabrië en Asturië, maar vanwege een enorme blunder zal de levering daarvan tot drie jaar uitgesteld worden. Het gaat om 31 treinen die door de Spaanse spoorwegmaatschappij besteld zijn om voor het Cercanias netwerk in Asturië en Cantabrië te vernieuwen. Maar na levering van 21 daarvan blijkt dat de treinen te breed zijn voor de oude spoorwegtunnels.

Renfe heeft in 2020 de bekende treinenbouwer CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) ingeschakeld om 31 treinen te bouwen voor het netwerk in Noord-Spanje. Het gaat om zogenaamde smalspoortreinen van een meter of ‘vía de ancho métrico’. Het was de beheerder van het spoornetwerk Adif die bevestigde hoe de treinen moesten zijn. Maar na de enorme blunder en ontwerpfout wil niemand verantwoordelijkheid nemen en moeten Asturië en Cantabrië twee tot drie jaar langer wachten op de nieuwe treinen.

Er werden voor 258 miljoen euro treinen besteld door Renfe, maar deze zijn te breed voor de oude spoorwegtunnels in deze regio’s. Sommige van deze tunnels dateren uit de 19e eeuw en zijn te smal voor de te grote treinen. Voor de bouw van de nieuwe treinen zijn door iemand verkeerde maten doorgegeven waarna te brede treinen werden gebouwd. 

Ondertussen is het ook een politieke kwestie geworden in, hoe kan het ook anders, het verkiezingsjaar 2023. De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft persoonlijk de regionale premies van Asturië en Cantabrië excuses aangeboden en beloofd dat er gezocht wordt naar oplossingen. Verder zegt Sánchez dat deze blunder de staatskas niets gaat kosten. De oppositiepartijen uitten kritiek op de Spaanse regering, al is deze natuurlijk niet direct verantwoordelijk.

Het smalspoor treinnetwerk in Spanje, ook bekend als ‘Ferrocarril de Vía Estrecha’, is een netwerk van kleine, smalle sporen die door het hele land lopen. Het werd opgericht in de 19e eeuw en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld bij de vervoersdiensten voor goederen en passagiers in landelijke gebieden. Veel van deze spoorlijnen zijn in de loop der jaren gesloten, maar er zijn nog steeds enkele actieve smalspoorlijnen die worden gebruikt voor toerisme en recreatie. Deze lijnen bieden unieke uitzichten op het platteland en de bergen en bieden de mogelijkheid om de regio op een rustige en ontspannen manier te verkennen.

Ga naar de inhoud