Trouwen, bruiloften en echtscheidingen in een veranderende Spaanse samenleving

Trouwen, bruiloften en echtscheidingen in een veranderende Spaanse samenleving
Beeld: via canva.com

Trouwen, bruiloften en echtscheidingen in een veranderende Spaanse samenleving

Uit recent onderzoek blijkt dat Spanjaarden steeds minder vaak trouwen, op latere leeftijd trouwen en vaker scheiden dan 50 jaar geleden. Het Observatorio Demográfico CEU heeft deze verschuivingen in de Spaanse samenleving onderzocht in hun rapport Transformación y crisis de la institución matrimonial en España. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de veranderingen in trouwen en bruiloften in Spanje en wat dit betekent voor de Spaanse samenleving.

Volgens het rapport van het Observatorio Demográfico CEU is het aantal huwelijken in Spanje drastisch gedaald in vergelijking met 50 jaar geleden. In 1976 werden er ongeveer 270.000 huwelijken gesloten, terwijl dit aantal in 2019 was gedaald tot slechts 136.000. Dit betekent dat Spanjaarden nu slechts de helft zo vaak trouwen als hun ouders of grootouders.

Een opvallende trend die wordt benadrukt in het rapport is het enorme verschil in het aantal huwelijken dat wordt gesloten door de kerk. In 1976 werd bijna elk huwelijk (99%) in Spanje voltrokken door de kerk, terwijl dit percentage is gedaald tot slechts 20% of minder in de afgelopen jaren. Dit kan worden verklaard door de secularisatie van de Spaanse samenleving en de afname van het aantal mensen dat zich identificeert als katholiek.

Een ander interessant gegeven uit het rapport is de verandering in de kans om een partner te vinden voor de leeftijd van 50 jaar. In 1976 was de kans bijna 100%, maar tegenwoordig is dit percentage gedaald tot slechts 43% voor mannen en 47% voor vrouwen. Dit kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, zoals de stijgende leeftijd waarop mensen trouwen en de toename van het aantal singles in de Spaanse samenleving.

Bruiloften in Spanje

Naast de veranderingen in het aantal huwelijken en de leeftijd waarop mensen trouwen, heeft ook de manier waarop bruiloften worden gevierd in Spanje een transformatie ondergaan. Traditioneel werden bruiloften in Spanje gekenmerkt door grote, extravagante feesten die vaak meerdere dagen duurden. Tegenwoordig kiezen steeds meer koppels voor een meer intieme en persoonlijke benadering van hun bruiloft. Dit kan variëren van een kleine ceremonie op het strand tot een bescheiden feest met familie en vrienden.

Een andere trend die de afgelopen jaren is opgekomen, is de opkomst van destination weddings in Spanje. Steeds meer koppels kiezen ervoor om hun bruiloft te vieren op een prachtige locatie in Spanje, zoals de Costa del Sol of de Balearen. Dit biedt niet alleen een unieke en romantische setting voor de bruiloft, maar ook de mogelijkheid om er meteen een huwelijksreis van te maken.

Trouwen en Bruiloften in Europa

Het rapport van het Observatorio Demográfico CEU heeft niet alleen gekeken naar de veranderingen in trouwen en bruiloften in Spanje, maar ook naar andere Europese landen. Hieruit blijkt dat Spanjaarden niet de enigen zijn die minder vaak trouwen en op latere leeftijd trouwen.

Volgens het rapport zijn Spanjaarden de Europeanen die op de oudste leeftijd voor het eerst trouwen, alleen overtroffen door Zweden. In 2022 was de gemiddelde leeftijd waarop mannen voor het eerst trouwden gestegen tot 36,8 jaar, terwijl dit voor vrouwen 34,9 jaar was. Dit is een stijging van meer dan 10 jaar sinds 1976, toen de gemiddelde leeftijd voor mannen 26,7 jaar was en voor vrouwen 24,1 jaar.

Een ander interessant feit uit het rapport is dat slechts 8% van de Spanjaarden en andere Europeanen die in 2021 overleden waren 80 jaar of ouder en nog steeds ongehuwd waren. Dit betekent dat de meerderheid van de mensen die op oudere leeftijd overlijden in Spanje getrouwd zijn geweest. Dit kan worden gezien als een weerspiegeling van de traditionele Spaanse samenleving, waarin trouwen en het stichten van een gezin nog steeds als belangrijk wordt beschouwd.

Meer echtscheidingen

Naast de veranderingen in het aantal huwelijken en de leeftijd waarop mensen trouwen, is ook het aantal echtscheidingen toegenomen in Spanje en andere Europese landen. Volgens het rapport eindigt bijna 50% van de huwelijken in Spanje in een scheiding, wat aanzienlijk hoger is dan 50 jaar geleden. Dit kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, zoals de afname van sociale druk om getrouwd te blijven en de toename van financiële onafhankelijkheid van vrouwen.

Ga naar de inhoud