Ibiza is voor veel arbeiders te duur om iets te huren met alle gevolgen van dien

Oeps ... foto ontbreekt!

Ibiza is voor veel arbeiders te duur om iets te huren met alle gevolgen van dien

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Het vakantie eiland Ibiza is al jaren populair bij de Spanjaarden zelf maar ook bij de internationale toerist die graag naar een van de kleinere eilanden van Spanje komt om te zien en gezien te worden. Ibiza is sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw niets aan bekendheid kwijtgeraakt met alle gevolgen van dien. Het eiland wat ooit een paradijsje was voor de hippies en alternatievelingen is nu uitgegroeid tot een van de duurste plaatsen om te wonen. Niet alleen om te kopen maar ook om te huren.

Veel vakantiegangers staan er waarschijnlijk niet bij stil maar het personeel wat in jouw hotel werkt, elke dag jouw eten serveert, het publiek vermaakt als go go dansers of jouw cocktails maken moeten ook ergens wonen. En dat wordt steeds moeilijker voor hen die voor de zomer naar het eiland komen. Tussen alle luxe en welvaart in leeft een deel van de bevolking op miserabele wijze.

Bestelbus of balkon

Gezien het feit dat er in weze een gebrek is aan woonruimte verzinnen verhuurders de vreemdste verhuurobjecten. Zo zijn er appartementen waar 12 tot 15 personen moeten samenwonen of 3 of meer families huisvesten waarbij men met kinderen en al in kleine kamers moet leven. Het gaat hier dan om personeel die bijvoorbeeld in de schoonmaak werken van hotels of als barpersoneel in discotheken.

Er worden zelfs balkons aangeboden met matras voor 500 euro per maand en of het niet gekker kan een bestelbus met bed voor 650 euro per maand. Uiteraard heeft deze laatste mogelijkheid geen badkamer maar dat wordt opgelost door gebruik te maken van de openbare douches bij de stranden, aldus de verhuurder. Ook zijn er advertenties gevonden waar kleine tenten worden aangeboden voor meer dan 450 euro per maand of dienen arbeiders te slapen bij Caritas, zeg maar het Spaanse Leger des Heils.

Politie en doktoren

Ook het ziekenhuispersoneel of politieagenten die als extra versterking naar Ibiza komen dienen huisvesting te zoeken wat vaak niet gevonden wordt of tegen astronomische bedragen wat geen enkele (normale hardwerkende) functionaris kan betalen. Er zijn verhalen bekend dat de doktoren die hard werken in de ziekenhuizen moeten leven in erbarmelijke omstandighede in het oude vervallen ziekenhuis. Daarnaast hebben de Spaanse autoriteiten te maken met het feit dat niemand nog agent wil zijn op Ibiza omdat de huisvesting veel te duur is.

Een huis of appartement huren als vakantieganger is al erg duur maar als je er wilt gaan werken en geen geluk of geld hebt dan is het zoeken naar geschikte, redelijk goede en normale huisvesting die daarnaast betaalbaar is een onmogelijke missie.

Ga naar de inhoud