Dit zijn de meest voorkomende overtredingen op rotondes in Spanje

Dit zijn de meest voorkomende overtredingen op rotondes in Spanje
Beeld: Canva

Dit zijn de meest voorkomende overtredingen op rotondes in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de Spaanse verkeersdienst DGT worden er dagelijks veel overtredingen gemaakt op de rotondes in Spanje. En elke overtreding brengt niet alleen de levens in gevaar van de automobilisten, bijrijders of andere weggebruikers zoals fietsers, maar kunnen ook hoge boetes opleveren. Dit zijn volgens de DGT de meest voorkomende overtredingen met de daarbij horende boetes.

Het is bekend dat rotondes (glorietas) voor veel weggebruikers verkeerskruisingen zijn die niet altijd makkelijk te begrijpen zijn. Er worden dan ook veel fouten gemaakt en herhaaldelijk wijst de DGT of de politie in Spanje daarop via onder andere de sociale media. Ondanks alle waarschuwingen vinden er toch veel overtredingen plaats op Spaanse rotondes, of omdat de automobilist niet op de hoogte is van de regels of omdat men deze simpelweg niet wil opvolgen.

Volgens de DGT zijn de onderstaande overtredingen de meest voorkomende die de daarbij horende boetes kunnen opleveren, als de politie dat ziet tenminste. Het op- en afrijden van een rotonde is het meest kritische moment waarbij de meeste overtredingen gemaakt worden. Maar ook eenmaal op een rotonde worden er nog veel fouten gemaakt.

Snelheid niet aanpassen

Als je met een te hoge snelheid een rotonde nadert en oprijdt dan kun je niet goed rekening houden met andere weggebruikers en situaties waardoor er ongelukken kunnen ontstaan. Het is dan niet mogelijk om correct voorrang te verlenen en/of te reageren. In Spanje kun je beboet worden met 500 euro en kunnen automobilisten 6 punten van hun rijbewijs kwijtraken.

Prioriteit niet respecteren

Elke rotonde heeft een bepaalde volgorde van prioriteit, dat is algemeen bekend. Iemand die reeds op een rotonde rijdt heeft altijd voorrang maar dat vergeten veel mensen. Het niet respecteren van die prioriteit kan een boete opleveren van 200 euro en een verlies van 4 rijbewijspunten.

Rijbaan wisselen

Het verkeerd wisselen of veranderen van een rijbaan kan ook gevaarlijk zijn. In Spanje zie je op een rotonde maar al te vaak dat iemand die zelfs driekwart een rotonde wil nemen, op de buitenste rijbaan blijft rijden met de knipperlichten aan om aan te geven dat hij/zij naar links gaat, soms zelfs zonder knipperlicht. Dat is niet de correcte manier en kan gevaarlijke situaties opleveren. Het niet respecteren van de rijbanen kan een boete opleveren van 200 euro.

Zonder controle rijden

Er zijn automobilisten die nergens en met niemand anders rekening houden en compleet ongecontroleerd een rotonde oprijden, nemen en weer afrijden. Dit zijn ernstige situaties die zeer gevaarlijk kunnen zijn. Boete is dan ook 590 euro 6 rijbewijspunten verlies.

Geen rekening houden met fietsers

Fietsers hebben ook in Spanje op een rotonde voorrang. Er zijn niet veel rotondes in Spanje die een aparte fietsbaan of fietspad hebben zoals in Nederland en België maar fietsers die op een rotonde rijden hebben altijd voorrang, ook als de automobilist wil afslaan. Boete is 500 euro en het verlies van 6 rijbewijspunten.

Ga naar de inhoud