Spanje staat bovenaan de lijst van landen met het hoogste aantal kaalhoofdige mannen

Spanje staat bovenaan de lijst van landen met het hoogste aantal kaalhoofdige mannen
Beeld: via canva.com

Spanje staat bovenaan de lijst van landen met het hoogste aantal kaalhoofdige mannen

Kaalheid is een fenomeen dat veel mannen over de hele wereld treft, en Spanje is geen uitzondering. In feite staat Spanje aan de top de lijst van landen met het hoogste percentage kale mannen. Maar er is één Spaanse regio die zelfs de landelijke gemiddelden overtreft: de Balearen.

Volgens een recent onderzoek van de Medihair-kliniekenketen voor haartransplantaties, heeft maar liefst 48,76% van de mannelijke bevolking op de Balearen last van kaalheid. Dit is een schokkend cijfer, 4,2% hoger dan het nationale gemiddelde van 44,5% waarmee Spanje de lijst van 47 onderzochte landen aanvoert.

Spanje (44,5%) staat dus bovenaan de lijst met landen met de meeste kale mannen, gevolgd door Italië (44,37%), Frankrijk (44,25%), Verenigde Staten (42,68%) en Duitsland (41,51%) die samen de top vijf kale landen vormen. België staat met 36,04% op een 21e plaats, terwijl Nederland op een 35e plaats te vinden is met 32,99% kale mannen.

Kaalheid is een veel voorkomend probleem bij mannen, vooral naarmate ze ouder worden. Het kan een enorme impact hebben op het zelfvertrouwen en de psychologische gesteldheid van degenen die ermee te maken krijgen. Hoewel het een natuurlijk proces is, blijft het voor velen een gevoelig onderwerp.

Het onderzoek van Medihair toont aan dat er regionale verschillen zijn in het percentage kale mannen in Spanje met de Balearen bovenaan met 48,76%, gevolgd door de Canarische Eilanden met 44,85%, Zuid-Spanje met 44,27%, Oost-Spanje met 42,31%, Noord-Spanje met 41,15%, en West-Spanje met 39,42%. 

Androgene alopecia, ook wel bekend als mannelijke kaalheid, wordt veroorzaakt door genetische gevoeligheid voor dihydrotestosteron (DHT), een hormoon dat ontstaat uit testosteron. Etniciteit speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van mannelijke kaalheid volgens deze definitie.

Uit onderzoek is gebleken dat blanke mensen, vooral mannen uit Noord-Europa, vaker last hebben van mannelijke kaalheid dan mensen met andere etnische achtergronden. Naast genetica kan etniciteit ook een rol spelen als indicator voor levensstijl en voeding, vanwege culturele verschillen. Hormonale factoren en leeftijd zijn ook belangrijk als het gaat om haaruitval bij mannen.

Ga naar de inhoud