Jonge Spaanse automobilisten krijgen 10 euro voor rijden zonder alcohol

Jonge Spaanse automobilisten krijgen 10 euro voor rijden zonder alcohol
Beeld: @AjCastelldefels / twitter

Jonge Spaanse automobilisten krijgen 10 euro voor rijden zonder alcohol

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Castelldefels, een stad in de provincie Barcelona, heeft de lokale politie een unieke actie uitgevoerd. Jonge bestuurders tussen de 18 en 30 jaar die zich aan de regels hielden en nuchter achter het stuur zaten, ontvingen een beloning van 10 euro voor brandstof. Deze actie vond plaats op een zaterdag tijdens een politiecontrole, waarbij ze 62 tests hebben gedaan. Uit deze tests bleek dat 30 personen volledig nuchter waren, met een alcoholtest resultaat van 0,0.

Het streven van de Spaanse Federatie voor Gedistilleerde Dranken is om het verantwoord consumeren van alcohol aan te moedigen en bestuurders die alcohol hebben geconsumeerd uit het verkeer te halen. Echter, deze keer hebben ze samengewerkt met informanten van het programma ‘Noc-turnos’, die zich inzetten voor het concept van de alternatieve of ‘verantwoordelijke’ bestuurder, zeg maar de Bob.

Bij het uitvoeren van 62 tests, noteerden ze slechts vier gevallen met een administratieve overtreding en één geval met een strafrechtelijke overtreding, terwijl 57 bestuurders een negatieve uitslag hadden. Van deze bestuurders werden er 30 beloond met een cheque van 10 euro nadat ze een alcoholtest resultaat van 0,0 hadden behaald.

Daarentegen kregen 27 jongeren die negatief testen, de cheque niet omdat ze wel alcohol hadden genuttigd tijdens het rijden, maar niet de maximale toegestane alcoholgrens overschreden. Deze grens is vastgesteld op 0,25 mg/l in uitgeademde lucht en 0,5 g/l in bloed voor gewone bestuurders.

De lokale politie van Castelldefels heeft de campagne positief geëvalueerd en is van mening dat het een doeltreffende manier kan zijn om personen die verantwoordelijk handelen te belonen en tegelijkertijd het streven naar nul alcohol achter het stuur onder jongeren aan te moedigen.

Ga naar de inhoud