Spaanse bouwsector heeft minder werklozen

Spaanse bouwsector heeft minder werklozen
Beeld: via canva.com

Spaanse bouwsector heeft minder werklozen

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De daling van de werkloosheid in de bouw zet door in Spanje, waarbij nu het laagste niveau in bijna 17 jaar is bereikt. Op basis van cijfers van het ministerie van Arbeid waren er in mei 209.806 werklozen in de sector, een maandelijkse afname van 1,8%. Dit markeert de eerste keer sinds juni 2006 dat het aantal werklozen in de bouw onder de 210.000 uitkomt.

In de eerste vijf maanden van het jaar is het aantal werkloze bouwarbeiders met 17.311 personen gedaald. Vergeleken met het piekmoment in maart 2012, toen er meer dan 810.000 werklozen waren, is er al bijna een afname van 74% waargenomen.

Ondanks dat er minder werklozen zijn in de bouwsector, is er nog steeds een groot tekort aan meer gespecialiseerde en ook laaggeschoolde banen. Daaronder bijvoorbeeld bekisters, eersteklas officieren, bouwmanagers, installateurs of kraanmachinisten. De oorzaken van dit probleem komen voort uit de crisis van 2008, toen de bouwsector instortte. Veel arbeiders verhuisden naar andere sectoren, anderen keerden terug naar hun land van herkomst, maar later toen de sector zich herstelde, zijn ze niet teruggekeerd. Daarnaast willen jongeren niet meer in de bouw werken ondanks dat het goed verdient.

In mei heeft de bouwsector niet de grootste daling van de werkloosheid gezien, zowel in absolute als in relatieve cijfers, aangezien de dienstensector en landbouw voor gingen. De officiële statistieken laten een daling in de dienstensector zien van 34.665 personen, terwijl in de industrie 4.622 personen minder werkloos waren en in de landbouw 2.501 personen, in vergelijking met 3.896 minder werklozen in de bouw. In feite was de daling in werkloosheid in deze sector het minste in de afgelopen tien meimaanden.

werkenden
Voor het eerst meer dan 20,8 miljoen werkenden in Spanje
Voor het eerst sinds lange tijd is het aantal werkende personen in Spanje boven de 20,8 miljoen gekomen terwijl, mede vanwege de start van het zomerseizoen, …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud