Toeristische accommodaties in Andalusië moeten een geluidsmeter hebben

Toeristische accommodaties in Andalusië moeten een geluidsmeter hebben
Beeld: via canva.com

Toeristische accommodaties in Andalusië moeten een geluidsmeter hebben

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De regionale overheid van Andalusië heeft een conceptversie van een nieuwe wet onthuld die richtlijnen zal opstellen voor toeristische accommodaties in de regio. Deze worden nu aangeduid als ‘voor toeristisch gebruik’, in plaats van ‘voor toeristische doeleinden’. De voorgestelde wet geeft gemeenten de macht om, met de nodige rechtvaardiging, deze appartementen te beheren via hun stedenbouwkundige beleid. Daarnaast zal, indien de definitieve tekst ongewijzigd blijft na de goedkeuring van het decreet, de wet vereisen dat deze accommodaties geluidsmeters installeren om geluidsniveaus te monitoren en conflicten met de buren te minimaliseren.

Daarnaast behoudt de tekst de mogelijkheid voor woongemeenschappen om het gebruik van deze soort regeling in hun complexen te weigeren. Maar dit is niet het enige wat de Junta de Andalucía voorstelt. Ze geeft ook steun aan professionele vastgoedbeheerders door hen toe te staan meer dan twee toeristische appartementen in hun beheer te hebben. Dit is het hoogste aantal dat de wet particuliere eigenaren per provincie toestaat. Dit betekent dat een eigenaar twee toeristische woningen in Málaga en twee in Cádiz kan beheren zonder enige regels te breken. Maar hetzelfde eigenaar zou bijvoorbeeld niet twee woningen in Torrox en twee in Marbella kunnen hebben volgens de huidige regels (alle vier zijn te vinden in de provincie Málaga).

De nieuwe beleidsnota houdt zich aan de verzoeken die de burgemeester van Malaga in het laatste jaar heeft gedaan. Hij heeft afgelopen zomer al geprobeerd om geluidsmeters te plaatsen, maar werd belemmerd door een gebrek aan jurisdictie. Daarnaast heeft de burgemeester aangegeven voorstander te zijn van regelgeving op honderden locaties in de stad, na het onderzoeken van de mogelijke effecten op huurprijzen in verschillende gebieden. Hij heeft meermaals aangegeven zich min of meer gehinderd te voelen tot hij een regionaal beleidskader heeft waar hij zich aan kan houden.

Daarnaast legt het beleid basisvereisten vast voor de toeristische accommodatie, zoals de noodzaak van ventilatie en natuurlijk licht, verwarming en klimaatbeheersing. Het vereist ook een minimum van 14 vierkante meter per beschikbare plaats en een minimaal aantal badkamers per beschikbare plaats. Verder is er een verplichting om een keuken te hebben en de gegevens van de gasten te registreren, iets wat al gebruikelijk is in hotels en toeristische appartementen.

Ga naar de inhoud