Search
menu
Search

Waarom is 35 graden in Spanje beter te verdragen dan in Nederland of België en wat betekent ‘bochorno’?

Waarom is 35 graden in Spanje beter te verdragen dan in Nederland of België en wat betekent ‘bochorno’?
Beeld: 123rf

Waarom is 35 graden in Spanje beter te verdragen dan in Nederland of België en wat betekent ‘bochorno’?

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dat het weer van slag is weten we allemaal en ook dit weekend gaat het weer bloedheet worden in Spanje, maar de temperaturen (na de regen en storm) gaan ook in Nederland en België flink omhoog en komen ver boven de 30 graden. Maar waarom is 35 graden of hoger in Spanje beter te verdragen dan in Nederland of België? En wat betekent het woord ‘bochorno’ in het Spaans?

Vaak hoor je mensen zeggen dat de hitte in warme landen zoals Spanje, Portugal of Griekenland dragelijker is dan in Nederland of België. Uiteraard is de manier waarop je omgaat met hoge temperaturen iets heel persoonlijks, de een kan er makkelijker tegen dan de ander. Maar de hitte is voor de meeste mensen ondraaglijk waarbij met name de gevoelstemperatuur en niet de echte temperatuur een belangrijke rol speelt, zo legt Weeronline uit.

De gevoelstemperatuur, zowel in Spanje als in Nederland en België, is met name afhankelijk van de luchtvochtigheid maar ook de wind. In Nederland en België wordt deze temperatuur beïnvloed door de Noordzee maar ook meren, rivieren en sloten waardoor de lucht vochtiger is dan in Spanje. In het Spaanse binnenland is veel minder water te vinden en is het veel droger waardoor de luchtvochtigheid ook lager is. Dat geldt niet overal in Spanje want langs de Spaanse kust kan de luchtvochtigheid ook hoger zijn waardoor het ook daar warmer aanvoelt dan wat op de thermometer staat.

Verder schrijft Weeronline dat Nederland (en België) veel groener is dan Spanje, wat volgens ons niet helemaal klopt want Spanje heeft veel meer bossen dan Nederland maar Spanje is dan ook 12 keer groter dan Nederland. Daarom kan de een op een vergelijking tussen Spanje en Nederland niet zo makkelijk gemaakt worden, simpelweg omdat Spanje veel groter is en elke regio andere weersomstandigheden heeft. Meer groen betekent minder heet want de hitte wordt geabsorbeerd maar er wordt ook meer vocht afgegeven aan de lucht.

Omdat Nederland en België op een hete dag een luchtvochtigheid hebben van 30% of meer, is dat in Spanje op veel plaatsen in het binnenland 10% of iets meer terwijl dat langs de kust ook weer veel hoger kan zijn. Over een ding kunnen we het wel eens zijn, hoe vochtiger de lucht is, hoe meer men zweet en alles plakkerig aanvoelt.

Bochorno

Wellicht heb je een inwoner van Spanje al eens horen zeggen “¡Madre mía, que calor! No hay quien aguanta este bochorno” wat eigenlijk zoveel betekent als “Wat een hitte! Er is niemand die dit drukkende gevoel/weer aankan”. Bochorno is dus eigenlijk een intense, vochtige en zinderende hitte die ervoor zorgt dat je flink kan gaan zweten en je daarnaast sneller vermoeid bent.

Het ‘bochorno’ gevoel heeft dus met de hitte en luchtvochtigheid te maken. Het menselijk lichaam dient vocht af te staan wat via de huid naar buiten komt. Als de buitentemperatuur echter hoger is dan de temperatuur van de huid dan zal men gaan zweten en voelt alles klam en vochtig aan. Bij een ‘bochorno’ is de luchtvochtigheid zo hoog dat mensen dat de gevoelstemperatuur hoger is dan in het geval van een koudere en drogere lucht.

Langs de kust is de luchtvochtigheid altijd hoger dan in de binnenlanden en dus heeft men langs de kust sneller last van het “bochorno” gevoel dan verder weg van de kust. Dus als iemand roept “¡Qué bochorno hace!” dan bedoelt men dus “Wat is het drukkend weer!”. Er wordt ook wel eens gesproken over “Un sofocante bochorno” wat wil zeggen “Een benauwende warme wind”.

LET OP: Bochorno betekent echter in het Spaans ook schaamte dus als iemand zegt “hecho bochornoso” dan zegt men dus “Een beschamende gebeurtenis” of “¡Qué bochorno pasé!” betekent “Wat heb ik me geschaamd!”.

Ga naar de inhoud