Ken jij het verschil tussen een Franse en een Spaanse tortilla?

Ken jij het verschil tussen een Franse en een Spaanse tortilla?
Beeld: via canva.com

Ken jij het verschil tussen een Franse en een Spaanse tortilla?

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Er zijn talloze gerechten met eieren, maar als er een bekend staat als echt Spaans, dan is dat wel de Spaanse tortilla. Maar wat is het verschil met een Franse tortilla in Spanje, want deze staat ook wel eens op een menukaart als los gerecht of op een broodje? We proberen het uit te leggen, zodat je weet wat je de volgende keer moet bestellen.

De Franse tortilla de ‘tortilla francesa’ en de Spaanse tortilla of ‘tortilla española’ zijn twee populaire gerechten uit de Spaanse keuken. Beide gerechten zijn gemaakt van eieren, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de twee.

Het belangrijkste verschil tussen tortilla francesa en tortilla española is de aanwezigheid van aardappelen in de laatste versie. De tortilla francesa wordt gemaakt van alleen eieren, terwijl tortilla española ook aardappelen, uien en zout bevat. Daarom wordt de tortilla española ook wel de bekende tortilla de patatas genoemd.

Franse variant

Tortilla francesa wordt gekookt in een koekenpan met boter of olie. De eieren worden losgeklopt en in de pan gegoten. De tortilla wordt dan gebakken totdat de onderkant goudbruin is. Vervolgens wordt de tortilla omgedraaid en gebakken totdat ook de bovenkant goudbruin is. Het is dezelfde kookwijze als de in Nederland en België bekende omelet.

De tortilla francesa werd in de 19e eeuw in Spanje geïntroduceerd door Franse soldaten die in het land waren gestationeerd. De soldaten waren gewend om een soort omelet te eten dat bekendstaat als “omelette”. De Spanjaarden namen dit gerecht over en gaven het de naam “tortilla francesa”. Er is ook een andere theorie over de oorsprong van de naam. Volgens deze theorie werd de tortilla francesa in Spanje uitgevonden door een Franse kok. De kok zou het gerecht hebben gemaakt met de weinige ingrediënten die hij tot zijn beschikking had.

Spaanse variant

Tortilla española wordt gekookt op dezelfde manier als tortilla francesa, maar de aardappelen worden eerst in de pan gebakken totdat ze zacht zijn. Vervolgens worden de eieren losgeklopt en in de pan gegoten. De tortilla wordt dan gebakken totdat de onderkant goudbruin is. Vervolgens worden de aardappelen en uien op de helft van de tortilla gelegd. De andere helft van de tortilla wordt dan over de aardappelen en uien gevouwen. De tortilla wordt dan gebakken totdat ook de bovenkant goudbruin is.

De exacte oorsprong van de tortilla española of de patatas is onbekend, maar het wordt algemeen aangenomen dat het gerecht in de 19e eeuw in Spanje is ontstaan. De toevoeging van aardappelen aan de tortilla is waarschijnlijk een gevolg van de aardappelrevolutie die in de 18e eeuw in Europa plaatsvond. De aardappel was een nieuwe groente die in Europa werd geïntroduceerd uit Amerika. De aardappel was een goedkope en voedzame voedselbron en werd al snel populair in Spanje. De toevoeging van aardappelen aan de tortilla zorgde ervoor dat het gerecht een meer substantiële maaltijd werd. Sommigen beweren dat het gerecht is ontstaan in de regio Castilië, waar aardappelen een belangrijk onderdeel van het dieet waren. Anderen beweren dat het gerecht is ontstaan in de regio Catalonië, waar uien een belangrijk ingrediënt zijn in de lokale keuken.

Smaakverschil

Tortilla francesa heeft een delicate, lichte smaak. De eieren zijn zacht en romig. Tortilla española heeft een meer uitgesproken smaak. De aardappelen, ui en eventueel andere ingrediënten geven de tortilla een hartige smaak. De tortilla española wordt vaak als tapas geserveerd. Beiden kunnen ook als hoofdgerecht worden geserveerd, bijvoorbeeld met salade of brood, of op een broodje.

Versies tortilla española

Van de bekende tortilla española of tortilla de patatas zijn veel verschillende versies zoals de onderstaanden:

  • Tortilla de patatas con cebolla – Dit is de populairste variant van de tortilla española. De tortilla wordt gemaakt met aardappelen, uien en eieren.
  • Tortilla de patatas sin cebolla – Deze tortilla wordt gemaakt zonder uien.
  • Tortilla de patatas con chorizo – Deze tortilla wordt gemaakt met aardappelen, uien, eieren en chorizo.
  • Tortilla de patatas con jamón – Deze tortilla wordt gemaakt met aardappelen, uien, eieren en jamón serrano.
  • Tortilla de patatas con queso – Deze tortilla wordt gemaakt met aardappelen, uien, eieren en kaas.
  • Tortilla de patatas con guisantes – Deze tortilla wordt gemaakt met aardappelen, uien, eieren, doperwten en chorizo.
  • Tortilla de patatas con pimientos rojos – Deze tortilla wordt gemaakt met aardappelen, uien, eieren en rode paprika.
  • Tortilla de patatas con panceta – Deze tortilla wordt gemaakt met aardappelen, uien, eieren en spek.
Ga naar de inhoud