Drie regio’s in Spanje hebben minste hoogopgeleide werknemers binnen de EU

Drie regio’s in Spanje hebben minste hoogopgeleide werknemers binnen de EU
Beeld: via canva.com

Drie regio’s in Spanje hebben minste hoogopgeleide werknemers binnen de EU

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Werknemers met een hoge opleiding zijn cruciaal voor de ontwikkeling van moderne economieën. Ze zijn verantwoordelijk voor innovatie, productiviteit en groei. In de Europese Unie neemt het aantal werknemers met een hoge opleiding toe, maar in Spanje is dit percentage het laagst van alle grote eurolanden bestaande uit Duitsland, Frankrijk, Portugal, Italië en Spanje.

In 2022 waren er ongeveer 80 miljoen hoogopgeleide werknemers in dienst in de Europese Unie. Dit is 44% van het totale aantal werknemers in de EU. De meeste hoogopgeleide werknemers zijn te vinden in de hoofdstedelijke regio’s en andere stedelijke regio’s. In landelijke regio’s, voormalige industriële centra en rondom steden is het percentage hoogopgeleide werknemers veel lager.

Van de vijf grote eurolanden heeft Spanje de drie regio’s met het laagste percentage hoogopgeleide werknemers. In Extremadura, Castilla-La Mancha en Murcia heeft slechts 28% van de werknemers een hoge opleiding, bijna 20 procent lager dan het Europese gemiddelde. De Madrid regio heeft het hoogste percentage hoogopgeleide werknemers (46,5%). De regio’s in het noorden van Spanje, die worden gekenmerkt door een grote industriële sector, volgen op de voet met een percentage van meer dan 34%.

Uit onderzoek van het Europees Statistiekbureau Eurostat blijkt dat de regio’s met het hoogste percentage hoogopgeleide werknemers de hoofdstedelijke regio’s en andere stedelijke regio’s zijn. In 2022 waren Stockholm (Zweden, 73,6%), Utrecht (Nederland, 68,9%) en Luxemburg (67,4%) de regio’s met het hoogste percentage hoogopgeleide werknemers. De hoofdstedelijke regio’s van België, Frankrijk, Litouwen, Hongarije, Finland, Duitsland, Polen, Nederland, Denemarken en Tsjechië volgden met percentages tussen 62,6% en 65,6%.

In 24 Europese regio’s vertegenwoordigen hoogopgeleide werknemers minder dan 30% van de totale werkgelegenheid onder mensen van 25 tot 64 jaar. Deze regio’s zijn voornamelijk geconcentreerd in het zuidoosten van Europa, met tien regio’s in Griekenland, zes in Roemenië en vier in Bulgarije.

Ga naar de inhoud