Search
menu
Search

400.000 inwoners in de provincie Alicante moeten rondkomen van 7.200 euro per jaar

400.000 inwoners in de provincie Alicante moeten rondkomen van 7.200 euro per jaar
Beeld: via canva.com

400.000 inwoners in de provincie Alicante moeten rondkomen van 7.200 euro per jaar

Meer dan 400.000 mensen in de provincie Alicante leven van een inkomen van slechts ongeveer 7.200 euro per jaar. Dit blijkt uit de recentste atlas van inkomensverdeling van huishoudens, dat onlangs is gepubliceerd door het Spaanse Statistiekbureau (INE) op basis van gegevens van de Spaanse Belastingdienst. 

Volgens dit rapport, waarvan de cijfers betrekking hebben op het jaar 2021, verdient 20,6% van de inwoners van de populaire toeristische provincie minder dan de helft van het mediane provinciale inkomen per consumptie-eenheid dat 14.350 euro per jaar bedraagt. Dat wil zeggen dat ze minder dan 7.175 euro verdienen in een periode van 12 maanden.

De gedetailleerde gegevens over het gemiddelde inkomen per persoon per gemeente in de provincie Alicante laten duidelijke verschillen zien tussen gebieden met meer inwoners die werkzaam zijn in de overheid of de dienstensector met een hoge beloning, zoals de hoofdstad en haar omgeving, evenals gebieden met een sterkere industrie, zoals l’Alcoià, El Comtat en het Alto Vinalopó, en gebieden met een grotere nadruk op toeristische of agrarische activiteiten. 

Om een paar voorbeelden te geven: Sant Joan d’Alacant heeft een gemiddeld inkomen van 12.740 euro per jaar, en El Campello, Alicante, Mutxamel, Alcoy en Ibi overschrijden ook de 12.000 euro. In tegenstelling daarvan heeft Almoradí 8.538, en Calp, l’Alfàs del Pi, Torrevieja, Orihuela en Pilar de la Horadada halen de 10.000 euro niet.

De ongelijkheid tussen Spanjaarden en buitenlanders wat betreft het inkomen is bijzonder opvallend. Onder het tweede collectief bedraagt de verhouding van mensen die per jaar minder dan 7.175 euro verdienen 45%, terwijl dit onder de Spanjaarden op 16% blijft steken.

Pego heeft het laagste percentage buitenlanders dat minder dan 50% van het mediane inkomen verdient, met een percentage van 33%, ofwel een op de drie. Ook l’Alfàs del Pi, Altea, Benissa, Calp, El Campello, Castalla, Dénia, Ibi, Mutxamel, la Nucia, Sant Joan d’Alacant, Santa Pola, Teulada en Xàbia blijven onder de 40%. 

In tegenstelling tot deze gemeenten is het aantal buitenlanders met zeer weinig inkomen in Cocentaina 65%. Ook in Almoradí bevindt zich 61% van de buitenlandse bevolking in deze situatie en in Crevillent bevindt zich 60% in een vergelijkbare situatie wat betreft hun jaarsalaris. Andere gemeenten met meer dan de helft van de buitenlandse bevolking in een economisch kwetsbare positie zijn Alcoy, Alicante, Elche, Elda en Villena.

Ga naar de inhoud